Maaltijdcheques: wat moet je weten als werkgever?

Maaltijdcheques vormen een aanvulling op het loon en zijn zowel voor werkgever als werknemer voordelig vanwege de vrijstelling van socialezekerheidsbijdragen en belasting. We zetten alles wat je moet weten op een rij.

Wat is een maaltijdcheque?

Maaltijdcheques zijn een extralegaal deel van de verloning. Ze vormen tegemoetkoming in de lunchkosten van je medewerkers en waren oorspronkelijk bedoeld voor medewerkers van bedrijven zonder bedrijfskantine. Met de elektronische of papieren maaltijdcheque kan je medewerker hun maaltijd betalen in een restaurant of verbruiksklare voeding afrekenen in de supermarkt.

Inmiddels vormt het voor zo’n 50% van de Belgische werknemers een vast onderdeel van hun verloning. Het uitgeven van de maaltijdcheques is niet in handen van de overheid, maar van de private uitgiftemaatschappijen Edenred, Monizze, Pluxee en E-kena (enkel elektronisch). Als werkgever bestel je de maaltijdcheques voor je medewerkers bij een van deze bedrijven.

Voordelen maaltijdcheques voor de medewerkers

De maaltijdcheques zijn voordelig voor medewerkers omdat zij er geen sociale zekerheidsbijdragen, noch inkomstenbelasting op betalen. Wanneer je je medewerkers maaltijdcheques toekent, verhoog je bovendien de koopkracht van deze medewerkers. Bovendien toon je op die manier dat je geeft om het welzijn van je medewerkers net door hen toegang te geven tot een extralegaal voordeel.

Voordelen maaltijdcheques voor de werkgever

De maaltijdcheque is een fiscaal aantrekkelijke manier om als werkgever je medewerkers extra te belonen. Maaltijdcheques zijn vrijgesteld van socialezekerheidsbijdragen en belastingen. Dat maakt het uitreiken van maaltijdcheques goedkoper dan het toekennen van een loonsverhoging.

Een bijkomend voordeel is dat maaltijdcheques in beperkte mate kunnen helpen om absenteïsme tegen te gaan. Ze vormen namelijk geen onderdeel van het basisloon, want de werknemer krijgt de maaltijdcheques enkel toegekend per effectief gepresteerde werkdag. Komt een medewerker een dag niet werken, dan loopt hij zijn maaltijdcheque voor die dag mis.

Voorwaarden maaltijdcheques

Voldoe je aan onderstaande voorwaarden, dan zijn de maaltijdcheques een extralegaal voordeel dat vrijgesteld is van belasting en socialezekerheidsbijdragen:

  • De maaltijdcheque is toegekend als aanvulling op het loon. Het mag niet dienen als vervanging of omzetting van loon, premies, voordelen in natura of andere voordelen of aanvullingen.
  • Je mag wel maaltijdcheques verlenen ter vervanging of ter omzetting van ecocheques zonder RSZ-verplichting.
  • De toekenning van maaltijdcheques moet opgenomen zijn in een collectieve arbeidsovereenkomst of in een individuele overeenkomst.
  • Het aantal toegekende maaltijdcheques moet gelijk zijn aan het aantal dagen waarop de werknemer effectief arbeidsprestaties levert. Of je bepaalt het aantal via een alternatieve berekening (bijvoorbeeld één maaltijdcheque per 7,6 gepresteerde uren). Dat is interessant voor werknemers met een variabel uurrooster. - Je moet de maaltijdcheques uitgeven op naam van de medewerker.
  • De maaltijdcheque moet vermelden dat de geldigheidsduur 12 maanden bedraagt en dat hij enkel dient om een maaltijd te betalen of kant-en-klare consumpties mee af te rekenen.
  • Je moet de maximale werkgeversbijdrage van 6,91 euro naleven.
  • Je medewerker moet minimaal 1,09 euro per maaltijdcheque bijdragen.
  • De medewerker mag niet voor kosten komen te staan wanneer hij de elektronische maaltijdcheque gebruikt (behalve bij diefstal en verlies).

Maximumbedrag maaltijdcheques

Zowel werkgever als werknemer betalen mee aan de maaltijdcheque. De maximale waarde van een maaltijdcheque bedraagt 8 euro. Als werkgever kan je kiezen voor de maximale werkgeversbijdrage of voor een lager bedrag per cheque.

De exacte waarde van een maaltijdcheque leg je vast in de overeenkomst die de toekenning van de maaltijdcheques regelt. Dit kan in de collectieve arbeidsovereenkomst, maar meestal regel je het in een individuele overeenkomst.

Denk je aan maaltijdcheques voor je medewerkers? Liantis ondersteunt je graag. 

Neem contact op met jouw Liantis sociaal secretariaat