Borgstellingskas Bouwunie

Als aannemer ben je verplicht je klanten de nodige garanties te bieden dat je een bouwproject tot een goed einde zal brengen. Zo moet je bijvoorbeeld ook een waarborg geven voor het geval je de werken niet op een behoorlijke wijze zou uitvoeren. Niet elke aannemer beschikt over de financiële slagkracht om deze waarborgen zelf te financieren. Een borgstellingskas zoals de Borgstellingskas Bouwunie kan je in dat geval te hulp komen.

Hoeveel bedraagt een borgstelling?

Voor opdrachten van openbare besturen bedraagt de borg 5% op de aannemingssom. Maar ook bij privéprojecten wordt steeds vaker een borg gevraagd. Aannemers die deze waarborg niet kunnen voorleggen, zien doorgaans 5% tot 10% ingehouden worden op hun facturen. Voor de bouw van woningen of appartementen verplicht de wet Breyne erkende aannemers tot een waarborg van 5% op de waarde van het gebouw, niet-erkende aannemers moeten voor de volledige waarde van het project borg staan. 

Financiële ademruimte

Waarborgen kunnen een serieuze hap uit je werkkapitaal nemen. Zeker als startende aannemer is het niet altijd evident om deze sommen op te hoesten. Liantis werkt nauw samen met de Borgstellingskas van sectororganisatie Bouwunie om hier een antwoord op te bieden. 

Wil je een beroep doen op de Borgstellingskas, dan betaal je eenmalig een aansluitingsvergoeding. Per waarborg betaal je vervolgens 10% van de gevraagde borg, een som die je terugbetaald krijgt van zodra de borg voor een project vrijgegeven wordt. Bovendien deel je als aandeelhouder jaarlijks in een dividend dat door de Algemene Vergadering bepaald wordt. Zo zorgen we er mee voor dat aannemers in de bouwsector meer ademruimte krijgen en zich voor borgstellingen niet moeten wenden tot dure kredieten bij de bank. 

Ontdek hoe ook jij je kan aansluiten via de website van de Borgstellingskas Bouwunie