Heropstarten in de horeca

Vanaf 8 juni 2020 mag ook de horeca opnieuw opstarten. Die heropstart zal gradueel en volgens zeer strikte voorwaarden moeten verlopen. We zetten de belangrijkste aandachtspunten voor jou op een rij.

Algemene richtlijnen

Er zijn heel wat zaken waar je als horecaondernemer rekening mee moet houden. Informeer je dus goed vóór je weer aan de slag gaat. In de generieke gids ‘Veilig aan het werk’ verzamelde de overheid alles wat noodzakelijk is om veilig weer aan de slag te kunnen gaan. Ook Horeca Vlaanderen stelde een lijst op van alle noodzakelijke richtlijnen om de veiligheid van je personeel, gasten en leveranciers te garanderen. Bovendien kunnen de richtlijnen licht anders zijn naargelang welk soort horecazaak je uitbaat: een hotel, een eetgelegenheid of drinkgelegenheid. Hier vind je meer info over de verschillende sectorprotocollen.

Ook het FAVV heeft een aangepaste checklist uitgewerkt in het kader van de Covid 19- maatregelen. 

Het antwoord op jouw vragen

De heropstart van de horeca gaat met heel wat vragen en twijfels gepaard. Wij lijsten hieronder het antwoord op de meest gestelde vragen op.

Wat als ik nog geen werk heb voor al mijn personeel?

Er zijn een aantal mogelijkheden waarmee je dat kan opvangen:

  • Nog tot en met 31 augustus 2020 kan je een beroep doen op het stelsel van tijdelijke werkloosheid wegens overmacht door de coronacrisis voor medewerkers die je nog niet kan inzetten. Mogelijk wordt de soepele aanvraagprocedure voor tijdelijke werkloosheid wegens overmacht door de coronacrisis nog verlengd.
  • Je kan jouw personeel vragen om extra verlofdagen op te nemen. Je kan dat weliswaar niet opdringen. Vakantie opnemen kan enkel in onderling overleg.
  • Wil je een medewerker ontslaan? Weet dan dat de normale ontslagregels gelden.

Wat als een medewerker niet wil komen werken?

Een medewerker kan niet zomaar eenzijdig beslissen om niet te komen werken. In dat geval is hij ongewettigd afwezig. Probeer dus te achterhalen wat er speelt en samen tot een oplossing te komen. Heeft het te maken met de opvang van de kinderen? Dan kan het corona-ouderschapsverlof mogelijk een oplossing bieden. Wordt een medewerker uit voorzorg in quarantaine geplaatst? Dan kan zijn arts een quarantainegetuigschrift afleveren waarmee je een beroep kan doen op het stelsel van tijdelijke werkloosheid wegens overmacht.

Mag ik een beroep doen op flexi-jobbers, extra’s of studenten?

Ja, maar niet in alle omstandigheden. Zo mag je geen vaste werknemers die op tijdelijke werkloosheid staan door flexi-jobbers of studenten vervangen, tenzij vaste werknemers tijdelijk werkloos zijn omdat ze bijvoorbeeld in quarantaine zijn geplaatst. Is het de gewoonte dat flexi-jobbers inspringen op andere tijdstippen dan de vaste werknemers, bijvoorbeeld in het weekend, dan mag er ook nu op die manier worden gewerkt. 

Kan ik zelf beslissen om nog gesloten te blijven?

In principe wel. Omdat je op 1 juni 2020 nog verplicht door de overheid gesloten was, heb je voor de maand juni nog automatisch recht op de overbruggingsuitkering. Je moet wel een nieuwe aanvraag indienen. 

Ben je de volgende maanden niet meer verplicht gesloten, dan kan je verder de overbruggingsuitkering ontvangen wanneer je zeven opeenvolgende kalenderdagen sluit door de coronacrisis. Lees er hier meer over.

Nog extra vragen?

Zit je nog met extra vragen, bijvoorbeeld over werken in shifts? Neem dan zeker contact op met jouw vertrouwde klantenadviseur. Ook in onderstaande video vind je heel wat nuttige info.

Stel je medewerkers gerust

Zorg dat je medewerkers met een positief gevoel terug aan de slag gaan. Beluister de podcast/beluister de tips in deze podcast.

Download de gratis heropstartbundel met handige posters

Download de bundel