COVID-19 als beroepsziekte

COVID-19 wordt erkend als een beroepsziekte voor werknemers in bepaalde sectoren. Dat betekent dat zij aanspraak kunnen maken op een vergoeding als zij door de ziekte zijn getroffen én dat met een laboratoriumtest werd gediagnosticeerd (behalve in ernstige, uitzonderlijke gevallen).

verpleegster

Wat is een beroepsziekte?

Niet iedere ziekte die je op het werk oploopt, is een beroepsziekte. Beroepsziekten zijn ziekten die worden veroorzaakt door het uitoefenen van een beroep. Op de website van Fedris, het Federaal agentschap voor beroepsrisico’s, kan je een officiële lijst vinden van beroepsziekten. Maar je kan ook een ziekte die nog niet op die lijst staat, laten erkennen.

Over welke werknemers gaat het?

Deze medewerkers kunnen in aanmerking komen voor schadeloosstelling wegens beroepsziekte:

  • Werknemers in de gezondheidszorg die een aanzienlijk verhoogd risico lopen op besmetting met het virus. Concreet gaat het over:
    • personeel dat instaat voor het vervoer van (mogelijke) COVID-19-patiënten;
    • personeel van de COVID-19-triageposten;
    • medewerkers die stalen van mogelijke COVID-19-patiënten afnemen of bestuderen;
    • personeel op spoeddiensten en diensten voor intensieve zorgen;
    • personeel op de diensten voor long- en infectieziekten; 
    • personeel op diensten waar patiënten met COVID-19 zijn opgenomen of worden behandeld;
    • personeelsleden die diagnostische of therapeutische handelingen hebben uitgevoerd bij patiënten die besmet of mogelijk besmet zijn;
    • personeel op diensten of in verzorgingsinstellingen waar een COVID-19-uitbraak was: twee of meer gevallen binnen een periode van maximaal twee weken.

Het gaat daarbij om alle personeel op de diensten: (para)medisch, logistiek en schoonmaakpersoneel. Ook leerlingen en studenten die er stage lopen en die door hun beroepsactiviteit geïnfecteerd raken, komen in aanmerking voor schadeloosstelling wegens beroepsziekte. 

  • Werknemers die in cruciale sectoren en op essentiële diensten werken en die daar in de periode van 18 maart tot en met 17 mei 2020 hebben gewerkt op voorwaarde dat:
    • de arbeidsomstandigheden of de aard van de beroepswerkzaamheden die regelmatig werden verricht, het onmogelijk maakten om een afstand van 1,5 meter met andere personen te bewaren;
    • er niet meer dan 14 dagen zijn verstreken tussen het begin van de ziekte en de datum van de laatste arbeidsprestatie van de werknemer buiten zijn eigen woonst;
    • dat de onderneming waarin de werknemer zijn beroepsactiviteit heeft uitgeoefend voorkomt op de lijst van bedrijven van de cruciale sectoren en de essentiële diensten (+ maximaal 14 dagen mogen zijn verstreken tussen het intreden van de ziekte en de schrapping van de onderneming uit de lijst).

Als je niet tot een van deze categorieën behoort, kan je nog steeds een schadevergoeding aanvragen bij Fedris via het open systeem. Dan moet je bewijzen dat je de ziekte daadwerkelijk hebt opgelopen in de loop van jouw professionele activiteiten en niet in andere omstandigheden.

Fedris is enkel bevoegd voor werknemers uit de privésector en van de provinciale en lokale overheidsdiensten.

COVID-19 kan onder bepaalde omstandigheden ook als een arbeidsongeval worden erkend. Werknemers die menen het slachtoffer te zijn van een dergelijk ongeval, moeten dat zo snel mogelijk aan hun werkgever melden.

Wat met zelfstandigen?

Zelfstandigen komen niet in aanmerking voor schadeloosstelling wegens beroepsziekte, aangezien ze niet worden gedekt voor beroepsrisico's (beroepsziekten en arbeidsongevallen) binnen de sociale zekerheid. 

Waarvoor kom je na erkenning van een beroepsziekte in aanmerking?

Wordt COVID-19 bij jou als beroepsziekte erkend, dan heb je recht op:

  • Terugbetaling van jouw persoonlijke aandeel in de kosten voor de geneeskundige verzorging van jouw beroepsziekte (het zogenaamde remgeld).
  • Een vergoeding voor tijdelijke arbeidsongeschiktheid, op voorwaarde dat de arbeidsongeschiktheid minstens 15 dagen duurt.
  • Is er sprake van blijvende schade, dan kan ook een vergoeding voor blijvende arbeidsongeschiktheid worden toegekend.

In het geval van een overlijden naar aanleiding van een besmetting met COVID-19 kunnen de rechthebbenden ook aanspraak maken op bepaalde vergoedingen.

Vragen over beroepsziekte?

Neem dan zeker contact op met je arbeidsarts. Hij kan je ook helpen om een aanvraag voor schadeloosstelling op te maken. Via https://www.seed-connect.be/ kan je opzoeken wie jouw arbeidsarts is.

Vragen over de erkenning van COVID-19 als beroepsziekte?

Herbekijk onze webinar