Nood aan helpende handen? Dit zijn de mogelijkheden van tijdelijke tewerkstelling

In heel wat sectoren is het al een hele tijd alle hens aan dek. In andere sectoren trekt de economie zich weer op gang. Heb jij tijdelijk nood aan een extra paar helpende handen? Of wil je na de voorbije crisisperiode nog niet meteen tot een vaste aanwerving overgaan? Dan kan een tijdelijke tewerkstelling een oplossing zijn. Dit zijn de mogelijkheden.

Studentenarbeid in de zorg of het onderwijs

Wil je als werkgever in de zorg of het onderwijs een beroep doen op jobstudenten? Weet dan dat hun gepresteerde uren in de periode van 1 januari 2021 tot en met 30 juni 2021 niet meetellen in het zogenaamde contingent. Dat contingent omvat de 475 uur per jaar waarvoor je niet de normale sociale bijdragen moet betalen, maar wel lagere solidariteitsbijdragen. Op die manier kunnen studenten in de zorg of het onderwijs dus meer voordelige uren studentenarbeid verrichten.

Flexi-jobs

In een aantal sectoren, zoals de horeca, kan je flexi-jobbers inschakelen. Wil je een beroep doen op flexi-jobbers? Hou er rekening mee dat dat niet in alle omstandigheden kan. Zo mag je geen vaste werknemers die op tijdelijke werkloosheid staan door flexi-jobbers vervangen. Is het de gewoonte dat flexi-jobbers inspringen op andere tijdstippen dan de vaste werknemers, bijvoorbeeld in het weekend, dan mag er ook nu op die manier worden gewerkt.

Tijdelijke hulp in de cruciale sectoren

De regering werkte voor een aantal sectoren die als cruciaal worden beschouwd maatregelen uit, waardoor de ondernemingen in die sectoren vlotter tijdelijke hulp kunnen inschakelen:

  • Medewerkers in de zorg, het onderwijs, de contactopsporingsdiensten of de vaccinatiecentra mogen ook dit jaar tot 120 bijkomende vrijwillige overuren presteren, boven op de al bestaande 100 vrijwillige overuren. Voor die overuren is uitzonderlijk geen toeslag verschuldigd en het loon ervan is vrij van (para)fiscale lasten, waardoor bruto gelijk is aan netto. De mogelijkheid om de bijkomende 120 vrijwillige overuren te presteren, loopt in principe af op 30 juni 2021.
  • De voorwaarden waaronder werkgevers hun vaste werknemers ter beschikking kunnen stellen van werkgevers uit de cruciale sectoren zijn versoepeld. Vooral binnen de socialprofitsector wordt het uitlenen van personeel aangemoedigd.
  • Tijdelijk werklozen mogen in de cruciale sectoren werken met opeenvolgende contracten van bepaalde duur, op voorwaarde dat elk contract minstens zeven dagen beslaat.
  • Tijdelijk werklozen kunnen in diezelfde sectoren aan de slag met behoud van 75% van hun werkloosheidsuitkering. Hetzelfde geldt voor bruggepensioneerden die bij hun ex-werkgever de arbeid willen hervatten. Werknemers in tijdskrediet of thematisch verlof mogen onder dezelfde voorwaarden beginnen te werken bij een (andere) werkgever uit een betrokken sector.   

Deze extra maatregelen gelden in principe tot 30 juni 2021. Het kernkabinet besliste al dat de regeling zou worden verlengd tot 30 september 2021, maar dat is nog onder voorbehoud.

Asielzoekers

Asielzoekers mogen worden tewerkgesteld als hun verzoek om internationale bescherming uiterlijk op 18 maart 2020 werd geregistreerd door de Dienst Vreemdelingenzaken. Het mag wel enkel als de werkgever voor hen een opvangplaats voorziet. Deze maatregel is in eerste instantie genomen om het tekort aan gelegenheidsarbeiders in land- en tuinbouw op te vangen, maar asielzoekers kunnen evengoed als gewone werknemers of in andere sectoren worden ingezet.

Wens je je personeel uit te lenen aan een andere organisatie? Bekijk dan ons handig modeldocument!

Download het modeldocument