My Liantis

Extra vergoeding voor thuiswerk

Telewerk is nog steeds de norm. Moet je als werkgever een vergoeding voorzien voor jouw medewerkers die thuiswerken? Dat is niet verplicht, maar kan wel via de bureauvergoeding, een extra maatregel van de RSZ.

Maandelijkse bureauvergoeding

Sinds 1 april 2020 kan je jouw thuiswerkende personeel een forfaitair bedrag van 129,48 euro per maand toekennen. Die bureauvergoeding is bedoeld om kosten te dekken zoals verwarming, elektriciteit, klein kantoormateriaal, het gebruik en onderhoud van een thuisbureau ... De maandelijkse vergoeding geldt voor alle medewerkers die van thuis uit werken, er hoeft dus geen formele telewerkovereenkomst te worden afgesloten, en ze is vrij van belasting en RSZ-bijdragen.

Bijkomende kostenvergoeding

Als werkgever kan je boven op de bureauvergoeding ook een bijkomende kostenvergoeding tot 40 euro per maand betalen voor het gebruik van:

  • een privé-internetaansluiting en -abonnement: maximaal 20 euro.
  • een privécomputer: maximaal 20 euro.

Als de werknemer andere kosten moet maken (gebruik van eigen telefoon, aankoop van een scherm of een scanner …), mag je die ook terugbetalen. Daarvoor geldt geen algemeen forfait, de terugbetaling moet gebaseerd zijn op de werkelijke kosten. Vraag je medewerkers dus om altijd de aankoopfactuur bij te houden.