My Liantis

Het teamgevoel weer aanwakkeren

Na maanden thuiswerken weer naar kantoor mogen gaan: velen hebben ernaar uitgekeken. Maar net zoals het thuiswerken wennen was, kan ook de stap terug naar kantoor dat zijn. Met deze tips help je ervoor te zorgen dat iedereen zich snel weer thuis voelt op kantoor.

Verwelkom iedereen 

Laat de eerste dag samen niet zomaar voorbijgaan. Neem als werkgever even de tijd om iedereen te verwelkomen. De eerste dag samen is ook een goed moment om je dankbaarheid te uiten voor de inzet van je medewerkers tijdens die toch wel vreemde voorbije maanden.

Geef collega’s de kans om bij te praten 

Na weken van mailen, telefoneren en videochatten, volgt eindelijk weer dat face-to-facecontact. En dan is er ongetwijfeld veel om over bij te praten! Gun je medewerkers even de tijd daarvoor. Ze zullen nadien productiever aan de slag gaan. 

Voorzie eventueel een afzonderlijke ruimte waarin collega’s rustig kunnen bijpraten doorheen de werkdag. Zo storen ze de collega’s niet die wel aan het werk zijn. Zet eventueel iets lekkers klaar om de terugkeer naar kantoor feestelijk in te zetten. Let daarbij wel op dat je de nodige beschermingsmaatregelen niet uit het oog verliest.

Voorzie een teamgesprek 

Laat ook de leidinggevenden in de loop van de eerste dagen even samenzitten met hun team. Zij kunnen dan in kleinere groep kort terug- en vooruitblikken. Zo kunnen hun medewerkers in intieme kring een aantal zaken bespreken. Waar kijken ze bijvoorbeeld naar uit en waar zien ze misschien tegenop? Welke afspraken worden behouden en welke moeten worden herzien om tot een goede balans te komen? Zo ontdekken jouw leidinggevenden meteen ook wie mogelijk extra ondersteuning nodig heeft en kan ook in de kleinere teams het groepsgevoel weer naar boven komen.

 

Ondersteun jouw leidinggevenden (en jezelf)

Thuiswerk en werken op kantoor zullen de komende tijd (en misschien wel permanent) naast elkaar staan. Voor jou en jouw leidinggevenden zal het dus een voortdurend schipperen worden tussen medewerkers ter plaatse én op afstand begeleiden en ondersteunen. Dat vraagt een bijzondere aanpak. Op zoek naar de nodige tips om er een succes van te maken? Die vind je in onze e-learning Motiverend leidinggeven op afstand!