My Liantis

Overbruggingsrecht in de coronacrisis: waar heb je recht op?

Bij de start van de coronacrisis moest de overheid in allerijl een pakket steunmaatregelen voorzien. Omdat de crisis langer aansleept dan verwacht, werden de bestaande steunmaatregelen tegen het licht gehouden. Wie het moeilijk heeft door de coronacrisis, kan nog steeds op het crisis-overbruggingsrecht rekenen, maar wel onder andere voorwaarden.

Tool: Op welk type crisis-overbruggingsrecht heb jij in 2021 recht?

Het crisis-overbruggingsrecht: 3 pijlers

Het crisis-overbruggingsrecht bestaat sinds januari 2021 uit drie pijlers. Ze zijn van toepassing tot en met september 2021.

 • Dubbel crisis-overbruggingsrecht voor wie verplicht gesloten is of afhankelijk is van een verplicht gesloten sector
  Is jouw zaak in een bepaalde maand minstens één dag verplicht gesloten of is jouw activiteit afhankelijk van een sector die verplicht gesloten is? Dan kom je voor die maand in aanmerking voor het dubbele crisis-overbruggingsrecht. 
 • In ons overzichtje kan je nagaan welke sectoren voor de maand juli nog in aanmerking komen voor een dubbele uitkering. 

>> Lees meer over het overbruggingsrecht voor wie verplicht gesloten is of afhankelijk is van een verplicht gesloten sector

 • Crisis-overbruggingsrecht bij aanzienlijke omzetdaling
  Oefen je je zelfstandige activiteit nog uit, maar daalde jouw omzet met minstens 40%? Vraag dan het crisis-overbruggingsrecht bij aanzienlijke omzetdaling aan. De sector waarin je actief bent, speelt voor deze uitkering geen rol.

 >> Lees meer over het crisis-overbruggingsrecht bij aanzienlijke omzetdaling

 • Crisis-overbruggingsrecht bij quarantaine of de opvang van een kind
  Moet je jouw activiteit voor minstens zeven opeenvolgende kalenderdagen volledig onderbreken omdat je in quarantaine moet? Of kan je gedurende minstens zeven dagen niet werken omdat je kind door een coronamaatregel niet naar het kinderdagverblijf of naar school kan? Dan heb je recht op een crisis-overbruggingsuitkering.

>> Lees meer over het crisis-overbrugginsrecht bij quarantaine of de opvang van een kind

Hoe kan je het overbruggingsrecht aanvragen?

De vlotste manier om je aanvraag overbruggingsrecht te doen en verwerkt te krijgen, is via het klantenportaal My Liantis (rubriek ‘Mijn sociaal statuut’). Heb je momenteel nog geen toegang tot My Liantis? Registreer je dan op liantis.be/myliantis met behulp van je eID of itsme-app. Op basis van je e-mailadres wordt automatisch een gebruikersnaam aangemaakt. Lukt dit niet? Dan kan je met je vragen steeds terecht op onze supportpagina.

We informeren je telkens de vrijdag volgend op de week van je aanvraag over de beslissing.

Heb je nog vragen? Neem dan contact op met jouw persoonlijke klantenadviseur.

De aanvraagtermijnen

 • Voor de maanden januari tot en met maart 2021: ten laatste op 30 september 2021.
 • Voor de maanden april tot en met juni 2021: ten laatste op 31 december 2021.
 • Voor de maanden juli tot en met september 2021: ten laatste op 31 maart 2022.

Aanvragen voor 2020 kan je niet meer indienen na 30 juni 2021.

Wist je dat…

 • je het overbruggingsrecht bijna zonder beperkingen mag combineren met een andere beroepsactiviteit als werknemer of ambtenaar?
 • als je het overbruggingsrecht geniet, je als zaakvoerder, bestuurder of werkend vennoot verder je loon mag ontvangen?