Als je als onderneming diensten verleent die momenteel door de overheid als niet-essentieel zijn benoemd – zoals pakweg een bouwbedrijf of een studiebureau – kan je openblijven als je volgende voorwaarden respecteert:
-
Je voorziet telewerk voor alle functies waar dat mogelijk is.
- Je kan garanderen dat de werknemers die fysiek aanwezig moeten zijn op het werk, minstens 1,5 meter afstand kunnen houden.
- Je blijft de geldende hygiënemaatregelen respecteren.
Kan je deze drie voorwaarden niet respecteren? Dan ben je verplicht om te sluiten. Je werknemers komen dan in aanmerking voor tijdelijke werkloosheid wegens overmacht. Het stelsel tijdelijke werkloosheid wegens overmacht geldt voortaan voor alle werkgevers die worden getroffen door de coronacrisis. Alle aanvragen die al werden gedaan, worden ook automatisch aanvaard voor de periode van 13 maart 2020 tot en met 30 juni 2020. Bezorg ons zo snel mogelijk - via je gebruikelijke kanaal - de prestaties van je medewerkers tijdens de maand maart, en wij doen de rest. Als je nog vragen hebt, contacteer dan je vertrouwde klantenadviseur bij Liantis.
In het geval dat je beslist om zelf te stoppen, heb je geen recht op een hinderpremie. De overheid voorziet wel een compensatiepremie van 3.000 euro voor ondernemingen die niet verplicht moeten sluiten, maar die tegen een omzetverlies van minstens 60% aankijken in de periode vanaf 14 maart 2020 tot en met 30 april 2020, in vergelijking met dezelfde periode vorig jaar. De aanvraag zal binnenkort verlopen via een online applicatie op de website van VLAIO.
Kan je toch openblijven, maar kan je een aantal werknemers niet meer inzetten door een terugval in productie, klanten ...? Ook dan komen zij in aanmerking voor tijdelijke werkloosheid wegens overmacht.
Je mag als werkgever de betaling van de bedrijfsvoorheffing voor de lonen van de maand maart op een later tijdstip uitvoeren.