EORI nummer aanvragen via Liantis

Of het nu om auto’s, landbouwproducten of zelf hondenbrokjes gaat: wie goederen in of uit wil voeren van of naar een land dat geen lid is van de Europese Unie, heeft een EORI-nummer nodig. Met dit nummer identificeer je jouw zaak bij de douanediensten binnen de EU. Liantis ondernemingsloket legt je haarfijn uit wat hier allemaal bij komt kijken en hoe je in een-twee-drie je eigen EORI-nummer aanvraagt.

Wat is een EORI-nummer?

Wanneer je als ondernemer handel voert met een klant of leverancier die buiten de Europese Unie gevestigd is, zijn er een aantal specifieke regels waar je rekening mee moet houden. Het EORI-systeem, dat sinds 1 januari 2017 in de hele EU van kracht is, is hier één van. EORI staat voor ‘Economic Operator Registration and Identification’. Een EORI-nummer is een wettelijk verplicht, uniek identificatienummer voor je onderneming. Aan de hand van dit nummer weten de douanediensten in alle Europese lidstaten wie je precies bent en waaruit jouw activiteiten zoal bestaan.

Waarom een EORI-nummer?

Het EORI-nummer is een belangrijk hulpmiddel voor de verschillende douaneautoriteiten binnen de EU. Dit eenduidig identificatiesysteem laat hen toe van dichtbij op te volgen wie de betrokken partijen zijn wanneer het op internationale handel en transport aankomt. Als ondernemer behoed je je met een EORI-nummer voor vervelende douaneproblemen en de administratieve rompslomp die daar onvermijdelijk bij komt kijken.

Is een EORI-nummer verplicht?

Je bent verplicht over een EORI-nummer te beschikken wanneer je goederen van of naar de Europese Unie wil in- of uit voeren. Zonder EORI-nummer kunnen de douaneautoriteiten jouw douaneaangiftes niet valideren.

EORI-nummer checken, hoe doe je dat?

Via de website van de Europese Commissie kan je eenvoudig opzoeken of een EORI-nummer geldig is en welke onderneming aan dat nummer gekoppeld is. Een EORI-nummer op naam zoeken is helaas niet mogelijk.

Wat is mijn EORI-nummer?

Heb je een EORI-nummer, dan zal dat in de meeste gevallen hetzelfde zij als je Belgisch btw-nummer. Wil je zeker zijn of je al dan niet in orde bent met de EORI-regelgeving, dan volg je best de volgende stappen: 1. Zoek je btw-nummer op 2. Surf naar de EORI-gegevensbank van de Europese Commissie 3. Geef in de zoekbalk jouw btw-nummer in (zonder spaties of punten) en klik op ‘validering’ 4. Indien de boodschap “This EORI number is valid” verschijnt, ben je in het bezit van een geldig EORI-nummer. 5. Indien de boodschap “This EORI number is not valid.” Verschijnt, ben je niet in het bezit van een geldig EORI-nummer.

Is mijn EORI-nummer hetzelfde als mijn btw-nummer?

Staat je zaak geregistreerd in de Kruispuntbank van Ondernemingen, dan zal je EORI-nummer hetzelfde nummer zijn als je btw-nummer. Heb je echter geen ondernemingsnummer, dan zal je EORI-nummer in de meeste gevallen overeenkomen met je rijksregisternummer.

Wat met de brexit? Heb ik een EORI-nummer nodig?

Op 15 januari 2019 stemde het Britse parlement de brexitdeal van premier May weg. Hierdoor krijgen we mogelijk een brexit komt zonder deal, een ‘harde brexit’. Het Verenigd Koninkrijk zal in dat geval vanaf 29 maart geen onderdeel meer uitmaken van de Europese douane-unie. Wil je als ondernemer na die datum nog handel drijven met een partij uit het Verenigd Koninkrijk, dan krijg je met een pak extra formaliteiten te maken. Het EORI-nummer is daar één van.

Hoe vraag ik een EORI-nummer aan?

In België is de algemene administratie van douane en accijnzen van de FOD Financiën bevoegd voor de toekenning van EORI-nummers. Eenmaal je aanvraag terechtkomt bij de FOD Financiën, deelt zij op haar beurt jouw gegevens met het directoraat-generaal TAXUD van de Europese Commissie.

EORI-nummer aanvragen via Liantis ondernemingsloket

Wil je jezelf behoeden voor vervelende douaneproblemen, dan vraag je best vandaag nog jouw EORI-nummer aan. Dit kan snel en eenvoudig via het online ondernemingsloket van Liantis. Een EORI-nummer aanvragen via Liantis kost slechts 37 euro (excl. btw). Nadat je het online formulier hebt ingevuld, vervolledigen wij je aanvraag. Er zijn verder geen bijkomende kosten.