My Liantis

Aanvullende kinderbijslag als extralegaal voordeel

Met een aanvullende kinderbijslag kan je een extra voordeel toekennen aan werknemers met kinderen. Het is bovendien voordeliger dan een brutoloonsopslag. Interesse? Bekijk alle voorwaarden hier.

Wat is aanvullende kinderbijslag?

Als werkgever heb je de mogelijkheid om aanvullende kinderbijslag te geven aan werknemers die al wettelijke kinderbijslagen ontvangen. Met een bedrag van maximaal 50 euro per maand per kind, geef je hen een extra steuntje in de rug. Bovendien is de vergoeding fiscaal aftrekbaar én vrijgesteld van socialezekerheidsbijdragen. Zeker interessant dus!

 

Extralegale kinderbijslag helpt je loonkosten te optimaliseren

Dankzij loonkostenoptimalisatie krijgen werknemers de kans om zelf een deel van hun extralegale voordelen te kiezen. Aanvullende kinderbijslag is een van die mogelijkheden. Je mag als werkgever echter geen aanvullende kinderbijslag aanbieden ter compensatie van een loonsverlaging. Het moet, zoals de term beschrijft, altijd een aanvullend voordeel zijn en niet in ruil voor een deeltje loon. 

Het grote voordeel is dat zowel de werkgever als de werknemer er geen RSZ op betalen. Dat op voorwaarde dat het maandelijks bedrag de grens van 50 euro niet overschrijdt. Er wordt echter wel nog belasting op betaald, waardoor de werknemer aan het einde van de rit maar 50% van het totale bedrag op zijn rekening ziet verschijnen. 

Toch is zo’n aanvullende kinderbijslag interessanter dan een brutoloonsopslag. We tonen dat aan met een kort cijfervoorbeeldje.

  Als loon Als aanvullende kinderbijslag
RSZ-werkgever (25%) € 62,50  
Bruto € 50,00

€ 50,00

RSZ-werknemer (13,07%) - € 6,54 /
Belastbaar inkomen € 43,46 € 50,00
Eindbelasting (50%) € 21,73 - € 25,00
Netto € 21,73 € 25

 

Aanvullende kinderbijslag invoeren

Wil je als werkgever zo’n aanvullende kinderbijslag voor je werknemers voorzien? Houd dan rekening met deze voorwaarden:

  • Je kiest zelf hoeveel je voorziet, op voorwaarde dat het bedrag niet hoger is dan 50 euro per kind per maand.
  • Het gekozen bedrag moet gelijk zijn voor alle werknemers in het bedrijf, of voor een groep medewerkers binnen dezelfde categorie. 
  • Het is enkel mogelijk voor werknemers die al een wettelijke kinderbijslag ontvangen. 

Neem contact op met je sociaal secretariaat voor alle praktische aspecten en hulp met de nodige administratie.