Vaccinaties als extralegaal voordeel

Als werkgever hebt je baat bij gezonde werknemers het hele jaar door, ook in het periodes waar bijvoorbeeld de griep rondgaat. Een vaccin geeft je niet altijd een 100% garantie, maar het zorgt wel voor een stevige buffer onder je medewerkers. En naast het feit dat het helpt voorkomen dat je medewerkers ziek worden, is het ook fiscaal interessant.

Waarom vaccineren?

Er zijn goede redenen om je personeel vaccinaties aan te bieden:

  1. Je personeel wordt minder (vlug) ziek. Virussen zijn hardnekkige beestjes. Eén zieke werknemer in huis volstaat om anderen aan te steken. Resultaat: de verzuimcijfers gaan de hoogte in, terwijl je dat met een vaccinatie gemakkelijk kan voorkomen.
  2. Naast de extra kosten die je uitspaart op vlak van gewaarborgd loon, voorkom je deels ook dat je met een onverwachte uitval van personeel te maken krijgt. Handig om je productie/werking niet te laten verstoren.
  3. Tot slot, je toont aan je medewerkers dat je inzit met hun gezondheid. Zeker als je het aanbieden van een vaccinatie goed kadert en bijvoorbeeld in de verf zet dat dit ook de gezondheid van hun gezin ten goede komt.

Vaccinatie verplichten als werkgever

Je kan een vaccinatie nooit afdwingen, maar bij de uitvoering van sommige functies zijn vaccinaties wel verplicht.  Weigert je medewerker, dan kan/mag hij de functie niet uitoefenen en kan hij dus niet voor jou komen werken. Denk bijvoorbeeld aan een afvalverwerkingsbedrijf of een ziekenhuis.

Dit hangt af van sector tot sector, maar tetanus of hepatitis B zijn twee vaccins die in sommige sectoren verplicht zijn.

Griep vaccin dat geprepareerd wordt

Vaccinatie als extralegaal voordeel

Je kan een vaccinatie zoals de griepprik gratis aanbieden aan al je personeelsleden. Niet verplicht natuurlijk. De medewerkers van je bedrijf die hierop intekenen, laten zich dan op jouw kosten vaccineren.

Het is een extralegaal voordeel dat je als werkgever aanbiedt, maar het wordt niet als loon beschouwd door de RSZ. Ook de fiscus beschouwt het als een niet-belastbaar sociaal voordeel.

Griepvaccinatie

De vaccinatie voor griep, ook wel griepprik of griepspuit genoemd, komt – naast de verplichte vaccinaties – het vaakst voor. Ieder jaar bieden al heel wat werkgevers gratis vaccinatie aan hun medewerkers aan, maar dit blijft een beperkt deel van de werkgeverspopulatie. De voordelen zijn nochtans niet mis.

Griepvaccin: de voordelen

Het grootste voordeel van een griepvaccinatie is dat je heel wat aan gewaarborgd loon bespaart dat je niet hoeft uit te betalen. Eén dag afwezigheid kan in totaal (directe en indirecte kosten meegerekend) al gauw tot 300 euro oplopen. Waarbij je toch vaak een hele week moet rekenen om te herstellen. Dus de kost van één vaccin, 24,00 euro, heb je in geen tijd terugverdient.

Je bespaart niet alleen geld, maar ook heel wat stress en extra planning als je hiermee het seizoensgebonden ziekteverzuim kan verminderen.

Bijwerkingen van het griepvaccin

Het is wel belangrijk dat je als werkgever, wanneer je de keuze maakt om de griepprik aan te bieden, meteen ook inzet op een bewustmakingscampagne. Dat het vanaf nu beschikbaar is, maar ook om vooroordelen omtrent vaccinaties weg te nemen. Ondanks grote inspanningen van de overheid en bedrijven, blijven dezelfde argumenten terugkomen:

  • Ik word zieker van die griepprik dan van de griep zelf.
  • De rest doet het, dus dan ben ik ook veilig.
  • Zelfs met het vaccin, kan ik nog ziek worden, dus waarom zou ik?

Hoe je daarop antwoordt, lees je hier: “vooroordelen van vaccinaties onderuitgehaald”.

Wanneer zet je de griepprik

Griep slaat het hardst toe in de wintermaanden, maar kan zelfs tot april opduiken. Doorgaans wordt de griepprik in de herfst gezet, maar het kan ook later. Zolang de griep nog niet heeft gepiekt, blijft vaccinatie nuttig.

Lees verder over het griepvaccin.

Graag meer informatie over het organiseren van een vaccinatiecampagne?

Contacteer ons