Hoe bepaal je je bezoldiging als bedrijfsleider?

Als bedrijfsleider in een vennootschap bepaal je zelf welk loon je jezelf toekent. Toch zijn er een aantal zaken die je daarbij maar beter niet uit het oog verliest.

Eigen loon bepalen als bedrijfsleider

Er bestaat geen officiële minimum- of maximumbezoldiging voor bedrijfsleiders: je kiest dus zelf welke bezoldiging je laat uitkeren door de vennootschap. Maar pas op: hoe hoger de bezoldiging die je vennootschap je uitkeert, hoe meer belastingen en sociale bijdragen je zult betalen. Het is dus aangeraden om je bezoldiging slim te combineren met alternatieve vormen van verloning, zoals extralegale voordelen en een individuele pensioentoezegging (IPT) of een vrij aanvullend pensioen voor zelfstandigen (VAPZ).

Een bedrag om te onthouden: 45.000 euro

Kleine vennootschappen genieten onder bepaalde voorwaarden een voordelig tarief in de vennootschapsbelasting. Op de eerste schijf van 100.000 euro winst betaalt je vennootschap dan slechts 20%.

Dat gunsttarief is echter enkel van toepassing als je vennootschap aan minstens één bedrijfsleider een bezoldiging toekent van minimaal 45.000 euro bruto op jaarbasis. Onder die regel kun je enkel uit als:

  • je vennootschap minder dan vier jaar oud is;
  • of als je bruto bezoldiging als bedrijfsleider minstens gelijk is aan de bruto vennootschapswinst. 

Keer je jezelf een bezoldiging uit van minder dan 45.000 euro, dan betaalt je vennootschap 25% vennootschapsbelasting (in plaats van 20%). Het bedrag van 45.000 euro is dus een belangrijk ankerpunt bij de bepaling van jouw bezoldiging. 

Bezoldiging optimaliseren met extralegale voordelen

Je kunt je bezoldiging als bedrijfsleider op verschillende manieren fiscaal voordelig aanvullen. De voordelen in natura zijn een populair alternatief. Je bedrijf kan tussenkomen in de kosten voor zaken zoals een bedrijfswagen, telefoon of laptop. Hierdoor daalt je belastbare bedrijfswinst én houd je zelf meer over van je nettoloon.

Ook uitgestelde inkomsten vormen een handige manier om je loon als bedrijfsleider aan te vullen. Dat zijn bedragen die je vennootschap op jouw naam stort en die je in de toekomst kunt opvragen, bijvoorbeeld via een pensioen of groepsverzekering. Uitgestelde inkomsten worden aan een lager tarief belast dan gewone bezoldigingen.

Tot slot kun je ook een gedeelte van de winst in je vennootschap laten uitkeren als dividend. Dat wordt in bepaalde gevallen minder belast dan je bezoldiging. Dividenden maken bovendien geen deel uit van de basis waarop je sociale bijdragen berekend worden.

Lees hier alles over je bezoldiging als bedrijfsleider.

Je inkomen als zelfstandige

Voor natuurlijke personen in een eenmanszaak liggen de kaarten anders. In dat geval hangt je inkomen rechtstreeks af van je jaarlijkse omzet. Meer weten? Lees dan hier alles over je verloning als zelfstandige.

Hulp nodig? Bij Liantis kun je terecht voor al je administratie in verband met je bezoldiging als bedrijfsleider.

Neem contact op