Kan ik een vrijstelling krijgen voor mijn sociale bijdragen?
Als zelfstandige betaal je normaal elk kwartaal sociale bijdragen. Zo ben je in orde met je sociale zekerheid. Wanneer je moeite hebt om de sociale bijdragen te betalen, kan je onder bepaalde voorwaarden een vrijstelling van je sociale bijdragen bekomen.
Wat zijn de voorwaarden?
Je kan een vrijstelling van je voorlopige of regularisatiebijdragen aanvragen wanneer je een financieel moeilijke periode doormaakt waardoor het onmogelijk is om de sociale bijdragen te betalen.
Je komt in aanmerking als je tot één van de volgende categorieën behoort:
Als je behoort tot één van de volgende categorieën, kom je enkel in aanmerking voor een vrijstelling als je wettelijk verschuldigde voorlopige bijdrage minstens gelijk is aan de bijdrage verschuldigd in hoofdberoep:
Als zelfstandige in bijberoep kom je nooit in aanmerking voor een vrijstelling van sociale bijdragen.
Hoe vraag ik een vrijstelling aan?
Het RSVZ (Rijksinstituut voor de Sociale Verzekeringen der Zelfstandigen) beslist over je vrijstellingsaanvraag. Je kan de vrijstelling op verschillende manieren aanvragen:
Wat is de impact van een vrijstelling op mijn sociale rechten?
Wanneer je een vrijstelling geniet, blijven de meeste sociale rechten gevrijwaard, maar er is wel een mogelijke impact op je pensioen.
Impact op je pensioendatum
Vraag je een vrijstelling aan voor maximaal twee kwartalen? Dan zal dat geen negatieve invloed hebben op je pensioendatum als je gedurende minstens twee kwartalen van dat kalenderjaar rechtgevende sociale bijdragen betaald hebt (of een gelijkstelling hebt verkregen). Een kalenderjaar telt namelijk mee als loopbaanjaar zodra er voor minstens twee kwartalen rechtgevende sociale bijdragen betaald of gelijkgesteld werden als zelfstandige in hoofdberoep of als meewerkende partner.
Vraag je daarentegen in één kalenderjaar een vrijstelling voor drie of meer kwartalen? Dan telt het betrokken jaar hoe dan ook niet mee als loopbaanjaar en kan het zijn dat je pas later met vervroegd pensioen kan gaan.
Impact op je pensioenbedrag
Het pensioenbedrag hangt af van verschillende factoren, zoals je beroepsinkomen, je gezinssituatie en het aantal jaren dat je gewerkt hebt. Zo telt elk betaald of gelijkgesteld kwartaal mee om je pensioenbedrag op te bouwen. Een vrijgesteld kwartaal daarentegen levert geen pensioenrechten op. Wat dit concreet betekent voor je pensioenbedrag hangt af van hoe je loopbaan er verder uitziet. Doorgaans zal de impact op je pensioenbedrag eerder beperkt blijven.
Tip
Geniet je een vrijstelling, dan kan je op een later moment de vrijgestelde bijdragen alsnog betalen, als de betaling van die bijdragen ondertussen nog niet verjaard is. Op deze manier kan je toch nog pensioenrechten opbouwen. Je kan terecht bij je klantenadviseur voor meer informatie.
Vragen over je pensioen als zelfstandige? Neem dan contact op met ons.
Contacteer ons