Zieke medewerker ontslaan: wat zegt de wet?
Je mag volgens de wet een werknemer wel ontslaan tijdens zijn of haar ziekteperiode, maar niet omwille van die ziekte. Dat is een belangrijk juridisch verschil.
Je mag namelijk niemand discrimineren vanwege zijn of haar gezondheidstoestand, waaronder ziekte dus valt. Gebruik je ziekte toch als motivering voor ontslag, dan kan de ontslagen werknemer een schadevergoeding eisen op basis van discriminatie.
Ontslag van zieke medewerker met vast contract
Je mag een werknemer met een contract van onbepaalde duur ontslaan tijdens een ziekteperiode als je daarvoor een gefundeerde reden kunt aanbrengen die niets te maken heeft met de ziekte in kwestie. Denk maar aan gemaakte beroepsfouten of fel verminderde prestaties. Zo'n ontslag van een zieke medewerker met een vast contract, moet je als werkgever wel grondig documenteren, om discussies achteraf te vermijden.
De enige manier waarop ziekte kan gelden als wettelijke ontslagreden, is wanneer je werknemer vaak korte periodes ziek is en je laattijdig verwittigt over zijn ziekte. Dat zorgt voor een verstoring op organisatorisch vlak: als werkgever kun je namelijk moeilijk anticiperen op de afwezigheid. Ook dit soort buitensporige afwezigheid moet je als werkgever kunnen aantonen, bijvoorbeeld door een vergelijking met het gemiddelde aantal ziektedagen in je bedrijf.