Wat doen als een werknemer opleidingsverlof vraagt?

Elke werknemer in de privésector heeft recht op opleidingsverlof (in Vlaanderen) of betaald educatief verlof (in Brussel, Wallonië of in geval van overgangsmaatregel in Vlaanderen) tijdens de werkuren. Wat moet je als werkgever doen wanneer een werknemer verlof voor een opleiding aanvraagt?

Erkende opleidingen

Een werknemer mag opleidingsverlof opnemen voor drie soorten opleidingen:

  • Loopbaangerichte opleiding. Dat is een opleiding voor werknemers in loopbaanbegeleiding. De opleiding moet vermeld staan in het persoonlijke ontwikkelingsplan.
  • Arbeidsmarktgerichte opleiding. De lijst met erkende opleidingen vind je terug in de opleidingsdatabank van de Vlaamse overheid.
  • Examens bij de Vlaamse examencommissie of examens om een ervaringsbewijs te behalen.

Terugbetaling van opleidingsverlof aanvragen

Als werkgever kun je het loon dat je je werknemer tijdens zijn of haar opleidingsverlof betaalt, recupereren. Dat doe je via het WSE-loket van de Vlaamse Overheid. De aanvraag moet gebeuren binnen de drie maanden na de start van de opleiding. Daarnaast moet je als werkgever ook elk kwartaal het aantal gevolgde opleidingsuren ingeven in de DmfA. Liantis kan je daarbij helpen.

Op basis van je aanvraag beoordeelt de overheid of je als werkgever recht hebt op een terugbetaling. Indien dit het geval is, kan je rekenen op een forfaitair bedrag van 21,30 euro per uur.

Educatief verlof in Brussel en Wallonië

In Brussel en Wallonië zit het stelsel van betaald educatief verlof iets anders in elkaar. De terugbetalingsprocedure verloopt er nog op papier. Meer uitleg vind je in de blog over betaald educatief verlof.

Hulp nodig bij het opleidingsverlof van je werknemer? Liantis helpt je.

Contacteer ons