Mijn werknemer wil deeltijds aan de slag, kan dat?

Wil één van je werknemers overstappen naar een deeltijds statuut? Dat kan in overleg met jou als werkgever. Een parttime-medewerker moet wekelijks minstens één derde van de arbeidsduur van een voltijdse werknemer vervullen, met een minimale (ononderbroken) arbeidsperiode van drie uur. Verder zijn er enkele formaliteiten waar je als werkgever rekening mee moet houden. Een overzicht.

Overeenkomst opstellen voor deeltijds werk

Eerst en vooral moet het arbeidscontract in onderling overleg worden aangepast. In die overeenkomst neem je de volgende zaken op:

  • Om hoe laat de werkdag mag starten en (ten laatste) eindigt.
  • Op welke dagen je werknemer zal werken.
  • Wat de minimale en maximale arbeidsduur is, zowel op dag als op weekbasis.
  • Op welke manier je werknemer werkroosters zal ontvangen.

Loon en feestdagen

Een werknemer die deeltijds aan de slag gaat, heeft recht op hetzelfde uurloon als een voltijds personeelslid. Het vakantiegeld wordt naar verhouding berekend. Langdurig deeltijds werken kan een negatieve impact hebben op het latere pensioen van de werknemer.

Feestdagen mag een deeltijdse werknemer normaal opnemen als die samenvallen met wat voor hem of haar een werkdag zou zijn. Voor de volledige regelgeving kun je terecht op deze pagina over feestdagen voor deeltijdse werknemers.

Tijdelijk deeltijds werken via loopbaanonderbreking

Wil één van je werknemer tijdelijk deeltijds aan de slag, dan bestaan er een heleboel soorten loopbaanonderbrekingen die hen daarbij kunnen ondersteunen. Dat kan bijvoorbeeld via ouderschapsverlof of een landingsbaan voor medewerkers in de aanloop naar hun pensioen.

Alles weten over deeltijds werken voor je personeel?

Check het overzicht