Tools & resources
Start vandaag nog als zelfstandige via het online ondernemingsloket van Liantis
Heb je er altijd al van gedroomd je eigen zaak te starten? Ontdek onze gratis startersreeks.
Sluit je vandaag nog aan bij het Sociaal Verzekeringsfonds
Sluit je vandaag nog aan bij het sociaal Verzekeringsfonds
Ready, set, go!
Zoek snel de NACE-cijfercode op van de activiteiten die je als ondernemer uitoefent.
Swingen je personeelskosten de pan uit of ben je bang talentvolle medewerkers te verliezen? Download nu het hr-trendrapport!
Nooit meer een belangrijke deadline missen? Behoud een klare kijk op je hr en administratie met de Liantis kmo-kalender.
Hiermee bied je je medewerkers een flexibel loonpakket aan, zonder dat de loonkost voor jou als werkgever stijgt.
Een podcast van Liantis voor accountants
Meest gezocht
Sta je voor een moeilijke beslissing en moet je noodgedwongen een medewerker ontslaan? Dan is het belangrijk dat je de samenwerking zo goed mogelijk beëindigt en dit professioneel aanpakt.
Je ontslagen medewerker snel en duurzaam weer aan het werk krijgen in loondienst of als zelfstandige: daar draait outplacement om. Liantis staat je bij en begeleidt ontslagen medewerkers op weg naar een nieuwe uitdaging.
Ontdek de mogelijkheden
Contacteer ons
Een medewerker ontslaan is en blijft natuurlijk een uitdagende situatie voor jou, je organisatie en al je medewerkers. Daarom ondersteunen we je graag tijdens het volledige proces, zodat je met alle administratieve en wettelijke verplichtingen in orde bent.
Outplacement is een begeleidingstraject dat gaat van het verwerken van het ontslag tot het zoeken naar een nieuwe job (in dienstverband of zelfstandig).
Als je een medewerker ontslaat, ben je als werkgever in bepaalde gevallen wettelijk verplicht om outplacement aan te bieden, maar je kan het ook vrijwillig aanbieden.
Ons team van ervaren Certo-gecertificeerde outplacementcoaches staat steeds klaar met een persoonlijke aanpak.
Je vindt ons in 60 kantoren verspreid over het hele land, maar ook telefonisch en online zijn we nooit veraf.
We focussen steeds op de unieke noden van elke medewerker en dragen diversiteit en gelijkheid hoog in het vaandel.
Individueel ontslag
De algemene regeling houdt in dat medewerkers met een verbrekingsvergoeding of een opzegtermijn van dertig weken of meer, recht hebben op een outplacementaanbod. Medewerkers met minder dan dertig weken opzegvergoeding kunnen ook in aanmerking komen voor een bijzondere regeling van outplacementbegeleiding. Lees hier alle voorwaarden.
Vrijwillig outplacement
Als werkgever kan je vrijwillig outplacement aanbieden, ook al ben je daar niet wettelijk toe verplicht. Hierbij kies je als werkgever zelf de duurtijd en de kostprijs van de outplacement. Je kiest dus zelf voor een warme exit van je medewerker.
‘Terug Naar Werk’-fonds
Wanneer je de arbeidsovereenkomst beëindigt door medische overmacht, dan vervangt het ‘Terug Naar Werk’-fonds het verplichte outplacementaanbod. Medewerkers kunnen zich via het ‘Terug Naar Werk’-fonds beroepen op gespecialiseerde coaching of op loopbaanbegeleiding met het oog op sociaal-professionele re-integratie.
Meer weten over het 'Terug Naar Werk'-fonds >>
Ons team van hr-experten biedt jou steeds een professionele totaalaanpak die steunt op onze ruime ervaring in outplacementbegeleiding en personeelsbeleid. Binnen outplacementbegeleiding voorzien wij verschillende stappen:
Individuele sessies worden gecombineerd met groepssessies. Er zijn verschillende formules mogelijk, steeds op maat van jou en jouw ontslagen werknemer.
Bij de start van het begeleidingstraject vraagt onze coach actief naar de individuele noden. Het traject en de algehele aanpak worden hierop afgestemd. Tijdens het begeleidingstraject gebruiken we een combinatie van verschillende leer- en werkvormen.
Opstartsessie
Tijdens deze sessie maakt de medewerker kennis met de coach en het traject. We bespreken de doelen en verwachtingen en geven uitleg over het volledige outplacementproces.
Individuele sessie
Deze sessie verloopt enkel tussen de medewerker en begeleider. We gaan dieper in op de specifieke situatie, vaardigheden en doelen van de medewerker.
Praktijklabo
Deze praktijksessie richt zich specifiek op het toepassen van de kennis en vaardigheden van de eerdere sessies.
E-coaching
Iedere kandidaat krijgt een persoonlijke login om zijn of haar eigen begeleiding in te plannen en op te volgen via een online platform. Zo krijgt de kandidaat tijd- en plaatsonafhankelijk de nodige begeleiding.