Hoe ga je om met stress?

Ondernemers zoals jij, die herken je aan hun gepassioneerd karakter. Je onderneemt met hart en ziel. Je bijt je vast en zet door, maar soms wordt de stress je te veel. Denk eraan dat ondernemen topsport is: het vraagt veel moed, energie, doorzettingsvermogen en tijd. Je vindt hier alvast meer informatie, enkele handige tips en een test om je stressniveau te meten.  

Waar lig jij van wakker?

Ook wel eens last van aanhoudende stress? Eén ding staat vast: je bent lang niet de enige. Maar liefst 37% van de ondernemers is bang om tegen een burn-out aan te lopen. Nog straffer: 69% van de ondernemers ligt letterlijk wakker van de toekomst voor hun bedrijf.  

Of je nu net gestart bent, je eerste medewerker hebt aangeworven, of een ingrijpende privé-gebeurtenis hebt meegemaakt: er zijn heel wat sleutelmomenten in je carrière als ondernemer die voor extra uitdagingen én stress zorgen. Helemaal niet zo gek dus dat je soms met vragen zit. 

Starten als zelfstandige

Wat een spannende tijd, je eigen zaak is een feit! Je wil ervoor gaan, maar hebt natuurlijk ook twijfels en vragen:   

Doe ik het wel goed? Gaat het me wel lukken? Hoe behoud ik het overzicht? Wat is de volgende stap? 

Eerste medewerker

Met de aanwerving van je eerste medewerker breekt er alweer een nieuw en spannend hoofdstuk aan. En ook hier kunnen twijfels de kop opsteken:  

Zal er genoeg werk zijn? Gaat mijn medeweker mijn klanten goed behandelen? Wat doe ik als het niet loopt zoals ik wil?  

Een team leiden

Wanneer je rol als werkgever groter wordt, en je een heel team aanstuurt, vraagt dat opnieuw een hele aanpassing. Er is heel veel goesting om vooruit te gaan, maar je kan soms een klankbord gebruiken: 

Hoe hou ik mijn teamleden aan boord? Hoe volg ik mijn team goed op? Hoe voer je een evaluatiegesprek? Een telewerkbeleid, opleidings- of mobiliteitsplan: hoe pak ik het aan?  

Ouderschap

Kersvers ouderschap combineren met je eigen zaak: het is niet evident. Je kleine spruit schreeuwt om aandacht, maar ook je klanten rekenen op jou: 

Hoe ga ik de zorg voor mijn kind combineren met mijn rol als zaakvoerder? 

Crisis en moeilijkheden

Of het nu om een maatschappelijke crisis of persoonlijke tegenslag gaat: financiële problemen bezorgen je heel wat kopzorgen. Die op hun beurt stress veroorzaken.

Hoe ga ik best om met deze crisis? Hoe krijg ik de controle terug?   

Stopzetten zelfstandige activiteit

Je bent stilaan klaar om je zaak stop te zetten of over te laten, maar dat gaat gepaard met heel wat emoties en twijfels:  

Hoe bereid ik de stopzetting of overdracht voor? Welke stappen moet ik nemen? Hoe ziet mijn toekomst eruit? Zal ik mijn zaak wel helemaal kunnen loslaten? En wat met dat zwarte gat? 

ondernemen is topsport

Omgaan met stress: wat kan je zelf doen?

Vind je het niet altijd makkelijk om je stresslevels te managen? Met deze eenvoudige tips raak je al een heel eind:   

  • Let op je gezondheid: beweeg regelmatig, eet gezond en slaap voldoende 
  • Plan voldoende rustmomenten in 
  • Schrap onnodige afspraken en zeg af en toe eens "nee"

Tips om op adem te komen

Ervaar je een piekperiode met veel stress? Of heb je nood aan een ontspanningsmoment? Ademhalingsoefeningen zijn een makkelijke en toegankelijke manier om je stressniveau te verlagen en je lichaam en geest tot rust te brengen. Test het zelf eens uit, je zal versteld staan van het resultaat. 

  1. Ga recht op een stoel zitten of plat op de grond liggen. 
  2. Ontspan je en focus op je buikademhaling.
  3. Leg één hand op je buik of plaats je twee handen in je zij. 
  4. Adem in door je neus en tel daarbij tot drie. 
  5. Hou je adem één tel vast. 
  6. Adem uit door je mond en tel daarbij tot zes. 
  7. Herhaal de oefening gedurende twee minuten. 
Marianne van der Wielen

"Vergeet de mens achter de ondernemer niet!"  

Als zelfstandig ondernemer werk je vaak vanuit een grote passie, en dan is het niet altijd makkelijk om je grenzen te bewaken. Dat weet ervaren ondernemerscoach Marianne van der Wielen maar al te goed. Welke tips en tricks heeft zij voor ondernemers die even het bos door de bomen niet meer zien? Je ontdekt het op onze blog!

Lees het interview

Hoe gaat het met jouw mentale gezondheid ? 

De welzijnsbarometer van Liantis peilt op een laagdrempelige manier naar jouw mentale gezondheid. Je vult gewoon enkele vragen in en krijgt een score die toont of je al dan niet in de gevarenzone zit. Je krijgt ook meteen advies op basis van je score. 

Doe de gratis check

Tevreden ondernemers aan het woord

“Ondernemerscoaching was voor mij de spiegel die ik nodig had”

Lees zijn verhaal hier.

“Met de nieuwe inzichten werk ik nu actief aan mijn zaak én aan mezelf”

Lees zijn verhaal hier.

Blijf baas over je zaak en je cijfers

13 juni, 12:00h

Bekijk het webinar

De impact van financiële stress

17 juni, 12:00h

Bekijk het webinar

Neemt stress soms de bovenhand? Je staat er niet alleen voor! Als echte compagnon de route helpen we je bij al je mensenzaken, en dragen we dus ook zorg voor je mentaal welzijn als ondernemer.  

Bekijk het aanbod