Tools & resources
Start vandaag nog als zelfstandige via het online ondernemingsloket van Liantis
Heb je er altijd al van gedroomd je eigen zaak te starten? Ontdek onze gratis startersreeks.
Sluit je vandaag nog aan bij het Sociaal Verzekeringsfonds
Sluit je vandaag nog aan bij het sociaal Verzekeringsfonds
Ready, set, go!
Zoek snel de NACE-cijfercode op van de activiteiten die je als ondernemer uitoefent.
Nooit meer een belangrijke deadline missen? Behoud een klare kijk op je hr en administratie met de Liantis kmo-kalender.
Een podcast van Liantis voor accountants
Meest gezocht
Vanaf 1 januari 2026 is het zover: dan wordt de elektronische factuur verplicht voor alle transacties tussen bedrijven in België. En dan gaat het niet over het digitaal versturen van pdf-facturen, wel over het geautomatiseerd verzenden van elektronische facturen volgens de Europese Peppol-standaard. Een digitale revolutie dus, waar je je maar best goed op voorbereidt. Hier krijg je alvast een antwoord op de meestgestelde vragen.
De boetes voor een onjuiste factuur gelden vandaag al en blijven ook na 2026 van kracht: van 50 tot 5.000 euro, afhankelijk van de ernst, herhaling en impact op de belastingen.
Peppol is specifiek ontwikkeld voor de Europese markt en wordt in Europa breed ondersteund. Niet alle landen buiten Europa ondersteunen Peppol, waardoor sommige buitenlandse bedrijven geen Peppol-facturen kunnen ontvangen of verwerken. Om de lokale eisen in het ontvangende land na te leven, kunnen aanvullende formaten of processen nodig zijn.
Momenteel zijn er nog geen sancties bekend.
Als kleine ondernemer kan je zonder boekhouder werken en toch Peppol gebruiken om elektronische facturen te verzenden en te ontvangen. Hoewel een boekhouder kan helpen bij complexere boekhoudkundige taken, maakt de standaardisatie van Peppol het eenvoudiger om facturatieprocessen zelf te beheren.
E-facturatie wordt verplicht voor iedereen die B2B-facturen opmaakt. De verplichting geldt dus niet voor facturen die je aan particulieren opmaakt. Vergeet niet dat je zelf misschien wel aankoopfacturen zal moeten ontvangen via een Peppol Access Point!
Vanaf dat je btw-plichtig bent, moet je Peppol gebruiken. Ongeacht het aantal facturen.
Nee, dat ben je niet, maar je zal wel facturen moeten versturen en ontvangen via Peppol, behalve als je onder de vrijstellingsregeling van artikel 44 valt.
Ja, de btw-aangifte blijft bestaan. Die zal ooit misschien overbodig worden, maar zeker niet in 2026. Wel weten we al dat de intracommunautaire aangifte vanaf 2030 niet langer noodzakelijk zal zijn.
De overheid zal zelf geen software voorzien. Wel zijn er heel wat softwaretoepassingen op de markt, soms ook met een beperkte gratis versie. Een lijst met alle vandaag gekende Peppol-compatibele software vind je hier.
Ook voor eenmanszaken die vrijgesteld zijn van btw, wordt de e-factuur verplicht, met uitzondering van artikel 44.
Peppol op zich brengt geen kosten met zich mee, maar je zal wel een software moeten gebruiken om inkomende en uitgaande facturen te kunnen ontvangen en verzenden.
Als die vrij zijn van btw, vallen ze buiten de verplichting. Maar ook architecten zullen B2B-facturen ontvangen.
Om Peppol-documenten te kunnen ontvangen zal je als ondernemer een access point moeten activeren binnen een software naar keuze die Peppol-proof is. De verplichting geldt ook voor zelfstandigen in bijberoep.
Er zijn heel veel softwarepakketten met een Peppol accesspoint. Ze hebben allemaal een andere kostprijs, dus je kan maar best goed vergelijken.
Voor B2C-klanten is Peppol niet verplicht, maar voor het ontvangen van documenten wel.
Dat hangt af van de software die je gebruikt. Iedere leverancier heeft een eigen prijszetting.
Nee, je zal nog altijd zelf je boekhouding kunnen doen. Het is wel zo dat de software makkelijk koppelt met de software van de accountant, zodat documenten sneller verwerkt kunnen worden.
Ja, alleen zal je nu ook e-facturen ontvangen, die je dus digitaal zal moeten verwerken/doorsturen.
Met Peppol kan je inkomende facturen gemakkelijker controleren, maar het netwerk zelf biedt geen specifieke functionaliteit om een factuur meteen te betwisten. Peppol zorgt wel voor een veilige en gestandaardiseerde verzending van e-facturen, waardoor de kans op fouten kleiner wordt.
Als je een proces hebt, waarbij na betaling de factuur volgt, dan zal dat met Peppol ook nog altijd kunnen. Alleen zal de factuur – als het om een B2B-transactie gaat - dan een XML zijn in plaats van een pdf.
Dat zal je moeten navragen, want valt voor elk softwareprogramma apart te bekijken. Peppol werkt volgens een vast formaat waaraan de XML moet voldoen.
Dat staat los van elkaar. Wanneer je niet met een boekhouder werkt, zal je zelf moeten kijken voor geschikte software.
De overheid spreekt nog niet over sancties, maar het is wel verplicht vanaf 2026. Als je merkt dat het huidige programma niet op tijd Peppol-proof zal zijn, kijk je toch best al eens naar andere opties.
Nee, je zal zelf de toegang tot een accesspoint moeten maken.
Peppol vervangt je boekhouder niet, maar wisselt informatie uit die ervoor zorgt dat facturen gestructureerder zijn.
Nee, het gaat enkel over facturen naar een onderneming.
Dan kan je deze factuur in Peppol weigeren.
Je zal een software nodig hebben die de XML uitleest en omzet in een voor jou leesbaar formaat.
Ja, dat is voorzien.
Nee, dat is niet voldoende om via Peppol te versturen.
Nee, je zal je facturen in andere software moeten opstellen en ze dan via een accesspoint versturen naar Peppol.
Voor het ontvangen van facturen kan je maar één accespoint hebben, maar voor het versturen kunnen dat er meerdere zijn.
UBL is minder flexibel dan een gewone XML, omdat dit formaat aan bepaalde specificaties moet voldoen.
Nee, de overheid heeft geen rechtstreeks inzicht in je Peppol-inbox. Peppol is een netwerk voor het verzenden en ontvangen van elektronische facturen en berichten op een veilige en gestandaardiseerde manier. De gegevensuitwisseling verloopt via Access Points, die de gegevens veilig versleutelen tijdens verzending. Hoewel de overheid de infrastructuur van Peppol ondersteunt, heeft ze geen toegang tot de gegevens in je Peppol-inbox. Alleen partijen die betrokken zijn bij de transactie (zoals verzender en ontvanger) hebben toegang tot de specifieke facturen en berichten.
Als ondernemer zal je eerst de facturen moeten valideren vooraleer ze bij je accountant komen.
Peppol biedt een aantal voordelen die kunnen bijdragen aan lagere operationele kosten:
Richt je in eerste instantie tot je accountant voor extra informatie en advies. Heb je geen accountant? Ga dan op zoek naar geschikte software die Peppol-compatibel is én voldoet aan jouw huidige en toekomstige noden.
Dat klopt niet helemaal. Er gaat minder tijd naar de manuele verwerking (afdrukken en inscannen) van facturen en er gebeurt een correctere verwerking bij je accountant.
De informatie gaat in een bepaalde structuur staan, waardoor er geen foute interpretaties meer mogelijk zijn. De boekhouder kan het dan ook beter en efficiënter verwerken
Het versturen en ontvangen van buitenlandse facturen is nog niet verplicht via Peppol en kan dus nog via mail verlopen.
Zwitserland heeft al e-invoicing, maar die staat los van Peppol. Zwitserland gebruikt een ander netwerk.
Dat klopt niet, het komt vanuit Europa. Op vandaag is nog niet elk land actief op Peppol, maar dat is wel de bedoeling.
Vandaag ben je nog niet verplicht om buitenlandse leveranciers een factuur via Peppol te bezorgen, maar dat komt er in de toekomst wel aan.
Ook dan is het verplicht om je te registreren om als btw-plichtige aankoopfacturen te ontvangen.
Ja, ook dan blijft de verplichting gelden.
Dan verloopt dat nog via mail.
Het softwarepakket waarmee jij werkt zal dat normaal aangeven.
Er is geen andere manier om nog facturen te ontvangen. Elke ondernemer wordt verplicht om de juiste software te hebben om facturen te ontvangen en versturen.
De overheid maakt geen onderscheid tussen grote en kleine bedrijven. Er zijn enkel een aantal ondernemingen vrijgesteld onder artikel 44.
Deze facturen kan je dan gewoon via mail ontvangen.
Dat is een interessante vraag en raakt een belangrijk aspect van de nieuwe verplichtingen rond e-invoicing. Als je zelf volledig vrijgesteld bent van e-invoicing, ben je inderdaad niet verplicht om e-facturen te versturen of te ontvangen. Maar als je diensten verleent aan een bedrijf dat wél verplicht is om e-facturen te gebruiken en enkel via dit kanaal werkt, ontstaat er een situatie waarin jullie samen een oplossing moeten vinden.