My Liantis

Pensioen zelfstandige

Aan de hand van de sociale bijdragen die je betaalt als zelfstandige, bouw je, naast heel wat andere sociale rechten, ook pensioenrechten op. Op basis van die opgebouwde rechten geniet je na je professionele loopbaan van een maandelijks pensioen. Voor ongeveer negen op de tien zelfstandigen in België gaat dit over een wettelijk minimumpensioen. We zetten alles wat je moet weten over jouw pensioen op een rijtje. Ontdek bovendien met welke aanvullende pensioenplannen je je bijkomend kunt verzekeren, want een appeltje voor de dorst is zeker geen overbodige luxe. Liantis helpt je op weg naar een zorgeloze oude dag!

Op welk pensioen heb ik recht als zelfstandige?

Tijdens je loopbaan als zelfstandige bouw je wettelijk pensioen op via de sociale bijdragen die je aan je sociaal verzekeringsfonds betaalt. Na je beroepsloopbaan kun je rekenen op een maandelijks pensioenbedrag. Het rustpensioen is wellicht het meest gekende, maar er bestaan ook andere vormen van pensioen.

Lees meer

Proportioneel pensioen vs. minimumpensioen: welk pensioenbedrag krijgt een zelfstandige?

Het bedrag dat je ontvangt wanneer je met pensioen bent, hangt af van verschillende factoren zoals je beroepsinkomen en het aantal jaren dat je gewerkt hebt. De pensioendiensten rekenen automatisch uit welke vorm van pensioen voor jou het voordeligst is: het proportioneel pensioen of het gewaarborgd minimumpensioen.

Lees meer

Alleenstaandenpensioen of gezinspensioen

Op basis van de door jou opgebouwde rechten, heb je recht op een alleenstaandenpensioen. Dat pensioen is alleen voor jou bedoeld. In bepaalde gevallen kan het echter zijn dat je recht hebt op een gezinspensioen. 

Lees meer

Sociaal VAPZ

Wil je als zelfstandige aanvullend pensioen opbouwen én extra sociale bescherming genieten? Dan is het Sociaal VAPZ voor zelfstandigen precies wat je zoekt. Je regelt via Liantis fiscaal en sociaal aantrekkelijk je pensioenopbouw en kunt met een gerust hart ondernemen.

Lees meer

IPT

Werk je als zelfstandige vanuit een vennootschap? Dan is de individuele pensioentoezegging (IPT) een fiscaal voordelige aanvulling op je Sociaal VAPZ. Dankzij het individuele aspect bepaal je zelf hoe jouw vennootschap voorziet in een aanvullend pensioen, wat je toekomst als ondernemer ook brengt.

Lees meer

Pensioentoezegging voor zelfstandigen: POZ

Ben je actief als zelfstandige binnen een eenmanszaak, dan kan je bovenop je Sociaal VAPZ een aanvullend pensioen opbouwen via een pensioenovereenkomst voor zelfstandigen. Deze pensioenovereenkomst is fiscaal voordelig én biedt je enkele interessante bijkomende voordelen.

Lees meer

Toppensioen-Pensioensparen

Ben je actief in bijberoep of wil je een extraatje bovenop je Sociaal Vrij Aanvullend Pensioen? Dan is het Toppensioen-Pensioensparen zeker iets voor jou. Met de fiscaal aantrekkelijke formule spaar je met veel flexibiliteit voor je aanvullend pensioen.

Lees meer

RIZIV-Voorzorgsplan

Ben je actief als geconventioneerd arts, kinesitherapeut, tandarts, apotheker, logopedist of verpleegkundige? Met het RIZIV-Voorzorgsplan van Liantis investeer je jouw sociale voordelen van het RIZIV op een uiterst voordelige manier in pensioenopbouw en/of een gewaarborgd inkomen.
 

Lees meer

Verder werken na je pensioen

Wil je blijven werken naast je pensioen? Welke inkomstengrenzen moet je dan respecteren om je pensioen niet te verliezen en moet je als actief gepensioneerde nog sociale bijdragen betalen?

Lees meer

Heb je vragen over je pensioenrechten als zelfstandige? Neem dan contact met ons op. 

Contacteer ons!