Tools & resources
Start vandaag nog als zelfstandige via het online ondernemingsloket van Liantis
Sluit je vandaag nog aan bij het Sociaal Verzekeringsfonds
Sluit je vandaag nog aan bij het sociaal Verzekeringsfonds
Ready, set, go!
Zoek snel de NACE-cijfercode op van de activiteiten die je als ondernemer uitoefent.
Een podcast van Liantis voor accountants
Meest gezocht
Een topjaar of een minder goed jaar… Als zelfstandige is het soms moeilijk in te schatten hoe hoog je inkomen precies zal zijn. Dat inkomen heeft echter wel impact op de sociale bijdragen die je betaalt. Hoe kan je je sociale bijdragen in functie hiervan verlagen of verhogen?
De sociale bijdrage die je betaalt aan je sociaal verzekeringsfonds is een voorlopige bijdrage, doorgaans gebaseerd op het inkomen van drie jaar geleden. Een of twee jaar later, wanneer de belastingadministratie je werkelijke inkomen doorgeeft aan Liantis, regulariseren we je bijdrage. Zo kunnen we de definitieve sociale bijdrage berekenen op basis van het inkomen van het jaar zelf. Deze regularisatie zal vaak leiden tot een bij- of terugbetaling van sociale bijdragen.
Nico is al tien jaar zelfstandige in hoofdberoep. De voorlopige sociale bijdrage die hij in 2024 elk kwartaal betaalt, baseert het sociaal verzekeringsfonds van Liantis op zijn inkomen van 2021. De regularisatie volgt in 2025 of 2026, eens Liantis beschikt over het werkelijk inkomen van Nico van 2024.
Nico uit het bovenstaande voorbeeld heeft echter de mogelijkheid om te anticiperen. Voor zijn zelfstandige activiteit kan 2024 een onverwacht minder jaar zijn. Of misschien was 2021 een uitzonderlijk topjaar dat zich nog maar zelden zal herhalen. In beide gevallen is het duidelijk dat zijn inkomen van 2024 een stuk lager zal liggen dan dat van 2021.
Nico beseft dat zijn voorlopige bijdrage van 2024 te hoog is, maar weet dat hij de te veel betaalde bijdrage pas in 2025 of 2026 zal recupereren. Daarom beslist hij om een aanvraag in te dienen om een lagere voorlopige bijdrage te betalen. Hij neemt dan het risico op verhogingen, als later zou blijken dat hij in 2024 toch een inkomen heeft dat hoger is dan het inkomen waarop zijn verminderde bijdrage was gebaseerd.
Om je voorlopige sociale bijdragen te verminderen, moet je als zelfstandige je lager inkomen met een motivatie én bewijsstukken kunnen aantonen. Liantis onderzoekt je dossier en keurt je aanvraag al dan niet goed.
Om een vermindering van je voorlopige bijdrage te bekomen, moet je met volgende voorwaarden rekening houden:
Je geeft ons het netto belastbare inkomen door dat je verwacht te verdienen in 2024 en wij berekenen je verminderde voorlopige bijdrage op dit geschatte inkomen (al geldt voor bepaalde zelfstandigen wel een minimumbijdrage).
Nico verdiende in 2021 45.000 euro, maar in 2024 gaat hij uit van een inkomen van 25.000 euro. Als Liantis zijn aanvraag goedkeurt, dan betaalt Nico elk kwartaal een verminderde voorlopige bijdrage van 1.331,86 euro in plaats van 2.397,35 euro.
Om effectief aanspraak te maken op een verlaagde voorlopige bijdrage moet Nico nog de nodige objectieve bewijsstukken verzamelen om zijn aanvraag te onderbouwen. Bijvoorbeeld:
Een zelfstandige die onterecht zijn voorlopige bijdrage liet verminderen, loopt het risico op verhogingen. Wie voor het einde van het bijdragejaar nog voldoende bijbetaalt, kan deze verhogingen vermijden. Als je vermindering van je voorlopige bijdragen verkregen hebt, komt het er dus op aan om de evolutie van je inkomen goed te monitoren.
Wanneer je als zelfstandige een hoger inkomen verwacht dan drie jaar eerder, dan kan je anticiperen door je voorlopige sociale bijdragen te verhogen.
Veerle is zelfstandige in hoofdberoep en klokte in 2021 af op een inkomen van 25.000 euro. Voor 2024 haalt ze een grote opdracht binnen en verwacht ze 40.000 euro inkomsten. Dat is goed nieuws, maar ze weet ook dat haar in 2025 of 2026 een regularisatie van de sociale bijdragen wacht. Ze geeft het verwachte inkomen door aan het sociaal verzekeringsfonds van Liantis dat haar voorlopige kwartaalbijdragen nog in 2024 in de hoogte bijstelt.
Ook hier kan je als zelfstandige uiteraard een foute inschatting maken en een te hoog inkomen doorgeven. In dat geval heb je twee opties:
Een verhoging van de sociale bijdragen heeft voor een zelfstandige ook interessante fiscale gevolgen. De betaalde bedragen kan je immers fiscaal in mindering brengen als kost. Bespreek met je boekhouder of het voor jou zinvol is om verhoogde voorlopige bijdragen te betalen.
Je kan ook kiezen voor een vrijwillige bijbetaling, zonder een geraamd inkomen op te geven. Op die manier leg je een spaarpot aan voor een concreet bijdragejaar. Opgelet: je kan in een jaar nooit meer dan 4 keer de maximale kwartaalbijdrage betalen. Je kan de bijbetaling bovendien niet zomaar op eender welk moment terugvragen. Heb je te veel betaald? Dan betaalt Liantis je het verschil terug zodra de belastingadministratie je werkelijke inkomen heeft vastgesteld.