My Liantis

Beroepsaansprakelijkheidsverzekering: dit moet je weten

Je bent verantwoordelijk voor je daden als particulier, maar ook als zelfstandige. Uiteraard gaan we ervan uit dat je nooit opzettelijk schade aanricht, maar ook met de beste wil van de wereld, kan er iets fout lopen. Als zelfstandige ben je bovendien aansprakelijk voor schade die een medewerker heeft aangericht. Goed verzekerd zijn, is dus de boodschap. Een beroepsaansprakelijkheidsverzekering vergoedt onopzettelijke schade die veroorzaakt is door een contractuele of door een beroepsfout.

Wat is een beroepsaansprakelijkheidsverzekering?

Een beroepsaansprakelijkheidsverzekering vergoedt onopzettelijke schade die veroorzaakt is door een contractuele of door een beroepsfout. Vooral mensen met een intellectueel of een medisch beroep hebben belang bij zo’n verzekering. Denk maar aan notarissen, accountants, verzekeringsmakelaars it-specialisten, dokters, kinesisten, vroedvrouwen …

beroepsaansprakelijkheid
Voorbeeld Tom ontwerpt voor een van zijn klanten, een transportbedrijf, software die helpt om de snelste route voor de vrachtwagens te berekenen. Omdat Tom een module verkeerd programmeerde, rijden veel vrachtwagens fout en lijdt zijn klant financiële schade. De beroepsaansprakelijkheidsverzekering van Tom dekt die schade.

Is een beroepsaansprakelijkheidsverzekering verplicht?

Een beroepsaansprakelijkheidsverzekering is verplicht voor een aantal beroepen, zoals architecten, boekhoudkundige en fiscale beroepen, vastgoedmakelaars en syndici, schuldbemiddelaars en voorlopige bewindvoerders, landmeter-experts en notarissen.

De volledige, indicatieve lijst vind je hier: FSMA

Hoeveel kost een beroepsaansprakelijkheidsverzekering?

De premie voor een beroepsaansprakelijkheidsverzekering kan variëren van honderd tot enkele duizenden euro’s. De exacte kost hangt af van verschillende factoren:

  • de activiteit die je uitoefent.
  • de bedragen die je wil verzekeren.
  • en het aantal personen dat je wil verzekeren.
Veiligheid
Voorbeeld Binnen de architectenassociatie van Lore, Tom en Frederik opteerden de drie architecten ervoor om niet elk afzonderlijk een beroepsaansprakelijkheidsverzekering te nemen. Het trio sloot een groepspolis af voor de associatie.

Waarom voor een Liantis beroepsaansprakelijkheidsverzekering kiezen?

Kiezen voor een Liantis beroepsaansprakelijkheidsverzekering, is kiezen voor een onafhankelijke verzekeringsmakelaar die bij schade jouw kaart trekt. Wij zijn niet gebonden aan één verzekeraar en jouw persoonlijke dossierbeheerder gaat op zoek naar de beste verzekering bij onze verschillende partner-verzekeraars. Wij houden uiteraard rekening met jouw noden, wensen en budget. 

Overtuigd?

Vraag vandaag nog jouw persoonlijke offerte op via ons contactformulier. 

Overtuigd?Lees meer over de beroepsaansprakelijkheidsverzekering van Liantis!

Lees meer