Verzekering bestuurdersaansprakelijkheid: bescherm jezelf

Bestuurder zijn, of zaakvoerder van een vennootschap of vereniging, bezorgt je heel wat verantwoordelijkheden. Ontdek hoe je met een bestuurdersaansprakelijkheidsverzekering ervoor zorgt dat je niet zelf moet opdraaien voor een schadeclaim tegen je bedrijf of je vereniging.

Wat is bestuurdersaansprakelijkheid?

Als bestuurder of zaakvoerder van een vennootschap ben je verantwoordelijk voor je zaak. Dat betekent dat je aansprakelijk gesteld kan worden voor bestuursfouten, zelfs als die niet terecht zijn. Als bestuurder kan je bijvoorbeeld aansprakelijk gehouden worden voor een arbeidsongeval van één van je medewerkers, voor een te duur contract met één van je klanten, of voor een onterecht ontslag van een werknemer.

Voorbeeld

Paul was vier jaar bestuurder bij een woonzorgcentrum in de buurt. Na de verkoop stapt hij uit het bestuur, maar de nieuwe eigenaars stellen vast dat het oude bestuur twee jaar lang geen jaarrekeningen opstelde. Ze stellen Paul en zijn collega-bestuurders daarvoor bestuurdersaansprakelijk.

Waarom je bestuurdersaansprakelijkheid verzekeren?

Door de strenger wordende wetgeving loop je als bestuurder of zaakvoerder van een vennootschap altijd maar meer risico om persoonlijk aansprakelijk gesteld te worden voor al dan niet terechte fouten. Om je persoonlijk vermogen niet in gevaar te brengen en te vermijden dat je zelf moet opdraaien voor een schadeclaim, kan je een polis bestuurdersaansprakelijkheid afsluiten.

Gewijzigde wetgeving

In het Wetboek van Vennootschappen zijn de voorbije jaren heel wat artikels veranderd waardoor de aansprakelijkheid van bestuurders toeneemt.

Wat wordt er verzekerd?

Bij schadeclaims tegen je vennootschap beschermt de polis bestuurdersaansprakelijkheid je persoonlijk vermogen. Als je aansprakelijk bent, betaalt de verzekering de schadevergoedingen en je kosten voor je verdediging.

Wat kost een bestuurdersaansprakelijkheidsverzekering?

Een polis bestuurdersaansprakelijkheid onderschrijf je met je vennootschap voor alle bestuurders (vorige, huidige en toekomstige). De premie hangt af van het bedrag dat je wil verzekeren. Een verzekerd bedrag van 1.000.000 euro kan je onderschrijven vanaf 800 euro jaarpremie. Zoals altijd ga je best na welke waarborgen en uitsluitingen in het contract opgenomen zijn.

Offerte op maat

Wil je graag een offerte op maat ontvangen? Laat het ons dan weten, wij bellen je binnen de twee werkdagen op om samen met jou een vrijblijvende offerte op te stellen.