My Liantis

Gewaarborgd inkomen voor zelfstandigen bij ziekte of ongeval

Stel: je bent zelfstandig en wordt ernstig ziek. Hierdoor kan je een tijdlang niet werken. Maar je kosten blijven ondertussen wel lopen. Gelukkig kan je je hiertegen verzekeren, met een verzekering gewaarborgd inkomen via Liantis bijvoorbeeld. Want ook als het even tegenzit kan je op ons rekenen.

Wat is een gewaarborgd inkomen voor zelfstandigen?

De verzekering gewaarborgd inkomen geeft je de mogelijkheid je te beschermen tegen inkomensverlies bij ziekte of tijdens de revalidatie van een ongeval. Je ontvangt dan een extra maandelijks vervangingsinkomen, bovenop de eventuele uitkering die je via je ziekenfonds opstrijkt.

De premies voor je verzekering gewaarborgd inkomen kan je bovendien voor de volle 100% aftrekken van je belastbaar inkomen, wat het fiscaal erg aantrekkelijk maakt. Bovendien geniet je van een maandelijkse rente.

Voorbeeld Wouter is een warme bakker met een eigen zaak. Op een dag wordt hij ernstig ziek, waardoor hij zijn zaak een tijdlang moet sluiten. Vanaf de eerste dag van zijn arbeidsongeschiktheid krijgt Wouter van zijn ziekenfonds een arbeidsongeschiktheidsuitkering, op voorwaarde dat hij minstens 8 dagen ziek is. Ondertussen blijven de vaste kosten voor zijn zaak echter oplopen. Gelukkig sloot Wouter een verzekering gewaarborgd inkomen af, waardoor zijn beperkte arbeidsongeschiktheidsuitkering vanaf dag één aangevuld wordt met een uitkering van zijn verzekeraar. Zo hoeft hij zich tijdens zijn ziekte alvast geen zorgen te maken over zijn financiële toestand.

Verzekering gewaarborgd inkomen: voor wie?

Deze verzekering is er zowel voor loontrekkenden en ambtenaren als voor zelfstandigen. Maar het zijn vooral zelfstandigen en ondernemers die er gebruik van maken. Bij ziekte of ongeval valt je loon immers volledig weg en de uitkering die je ziekenfonds voorziet is in de meeste gevallen te beperkt om je vaste kosten te dekken én nog voldoende over te houden om aangenaam van te kunnen leven.

Ook het Sociaal VAPZ via Liantis voorziet in een bescherming bij arbeidsongeschiktheid of ziekte. Je kan beide formules combineren of apart nemen.

Wat kost een verzekering gewaarborgd inkomen?

Een verzekering gewaarborgd inkomen is bijzonder flexibel. Je kiest zelf welke uitkering je wil krijgen in het geval je arbeidsongeschikt wordt, al is die uitkering wel beperkt tot maximum 80% van je bruto inkomen.

Verder hangt de premie ook af van je activiteit en je leeftijd. Zo betaal je bijvoorbeeld een lagere premie als je jonger bent. Vergeet ook niet dat je volledige premie fiscaal aftrekbaar is! Begin er dus meteen aan, is ons advies.

Overtuigd? Lees meer over de verzekering gewaarborgd inkomen via Liantis! 

Lees meer