My Liantis

Hoeveel bedraagt de RIZIV-toelage voor apothekers?

Als je geconventioneerd apotheker bent en gemiddeld minstens 19 uur per week actief bent, dan kom je in aanmerking voor de toelage. Het maakt niet uit of je titularis bent, adjunct, plaatsvervanger of apotheker-bioloog.

Het bedrag dat je ontvangt, hangt af van het aantal uren dat je gemiddeld per week presteert. Bij apothekers ligt de maximumtoelage tussen de 1.549,73 euro en 3.099,43 euro (voorstelbedragen 2021). Het aantal uren dat je wekelijks als geconventioneerd apotheker werkt, bepaalt de precieze toelage:

  • Gemiddeld 19 tot 28 uur: 1.549,73 euro
  • Gemiddeld 28 tot 38 uur: 2.324,56 euro
  • Gemiddeld 38 uur per week: 3.099,43 euro

Hoe gebruik je je RIZIV-toelage?

De toelage biedt je een mooie kans om in je eigen sociale zekerheid te investeren. Je hebt twee opties:  

  • Je gebruikt de RIZIV-toelage om je pensioen op te bouwen. De toelage wordt dan doorgestort in een aanvullend pensioenplan (zoals het RIZIV Voorzorgsplan via Liantis). Bovendien kan je met een persoonlijke bijdrage jouw RIZIV Voorzorgsplan nog aanvullen met een (Sociaal) Vrij Aanvullend Pensioen.

  • Je investeert in een verzekering tegen arbeidsongeschiktheid in combinatie met het RIZIV Voorzorgsplan. Zo is je inkomen gewaarborgd als je niet in staat bent om te werken.

Hoe aanvragen?

Sluit eerst een RIZIV-Voorzorgsplan af bij Liantis. Dien jouw aanvraag online in via MyRiziv.be. Tijdens de verwerking van jouw aanvraag zal het RIZIV je vragen of Liantis jouw voorzorgsinstelling is. Dat bevestig je ook via MyRiziv.be. Vervolgens gaat het RIZIV na of je recht hebt op de RIZIV-toelage. Als dat zo is, wordt je toelage automatisch doorgestort en is je aanvraag aanvaard.