De RIZIV-toelage voor verpleegkundigen

Werk je als zelfstandig verpleegkundige? Als je aangesloten bent als zelfstandige in hoofdberoep en geconventioneerd bent, kom je in aanmerking voor sociale voordelen via het RIZIV.

Hoeveel bedraagt de toelage? 

Het maximumbedrag voor geconventioneerde verpleegkundigen in hoofdberoep is 629,34 euro. 

De voorwaarde is dat je binnen deze activiteit voor minimaal 33.000 euro en maximaal 150.000 euro aan vergoedingen en verstrekkingen factureert aan je patiënten (binnen artikel 8 van de nomenclatuur). Dat bedrag van 33.000 euro vermindert proportioneel, rekening houdend met het aantal dagen inactiviteit in de loop van het jaar.

Bedrag dat jaarlijks aan je patiënten wordt terugbetaald Bedrag 2023
Minstens 33.000 euro en maximaal 150.000 euro 629,34 euro

 

Hoe gebruik je je RIZIV-toelage?

De toelage biedt je een mooie kans om in je eigen sociale zekerheid te investeren. Je hebt twee opties:  

  • Je gebruikt de RIZIV-toelage om je pensioen op te bouwen. De toelage wordt dan doorgestort in een aanvullend pensioenplan (zoals het RIZIV Voorzorgsplan via Liantis). Bovendien kan je met een persoonlijke bijdrage jouw RIZIV Voorzorgsplan nog aanvullen met een (Sociaal) Vrij Aanvullend Pensioen.
  • Je investeert in een verzekering tegen arbeidsongeschiktheid in combinatie met het RIZIV Voorzorgsplan. Zo is je inkomen gewaarborgd als je niet in staat bent om te werken.

Hoe aanvragen?

Sluit eerst een RIZIV-Voorzorgsplan af bij Liantis. Dien je aanvraag online in via ProGezondheid. Vervolgens gaat het RIZIV na of je recht hebt op de RIZIV-toelage. Als dat zo is, wordt je toelage automatisch doorgestort en is je aanvraag aanvaard.

Overtuigd van de voordelen?

Bezorg me een offerte op maat