Verzekering Burgerlijke aansprakelijkheid (BA) voor zelfstandigen

Als zelfstandige heb je niets aan je familiale aansprakelijkheidsverzekering. Deze particuliere verzekering dekt geen schade die voortkomt uit je beroepsactiviteiten. De verzekering burgerlijke aansprakelijkheid voor ondernemingen doet dat wel en dekt - afhankelijk van de gekozen dekking - alle lichamelijke, materiële en immateriële schade die ontstaat tijdens of door je bedrijfsmatige werkzaamheden.

Wat is een BA voor zelfstandigen?

Als zelfstandige heb je niets aan je familiale aansprakelijkheidsverzekering. Deze particuliere verzekering dekt geen schade die voortkomt uit je beroepsactiviteiten. De verzekering burgerlijke aansprakelijkheid voor ondernemingen doet dat wel en dekt - afhankelijk van de gekozen dekking - alle lichamelijke, materiële en immateriële schade die ontstaat tijdens of door je bedrijfsmatige werkzaamheden.

Soorten BA voor ondernemingen

Als ondernemer kan iemand jou op verschillende gronden aansprakelijk stellen:

  • Je kan schade berokkenen tijdens je activiteit of de schade kan pas ontstaan na het beëindigen van je activiteit.
  • Je kan schade berokkenen door een foute berekening of door een foute handeling.
  • Voor bepaalde activiteiten ben je zelfs wettelijk verplicht om je te verzekeren voor de schade aan je klanten of bezoekers bij brand en ontploffing, zelfs zonder dat jouw aansprakelijkheid betrokken zou zijn.

Via Liantis kan je je voor al deze risico’s verzekeren.

BA uitbating

De verzekering burgerlijke aansprakelijkheid uitbating dekt schade aan derden veroorzaakt tijdens je werkzaamheden. Het gaat dan om materiële, lichamelijke en immateriële schade veroorzaakt door een foute handeling, een vergetelheid van (een medewerker van) je bedrijf.

Je kan ervoor kiezen je aanvullend te verzekeren voor de schade aan toevertrouwde goederen. Dat is zinvol wanneer je bedrijf (reparatie)werkzaamheden verricht aan bijvoorbeeld auto’s, apparaten, kleding, meubels … of wanneer je goederen huurt voor het uitvoeren van je werkzaamheden.

Aansprakelijkheid na levering

De BA na levering dekt de schade die ontstaat nadat de werkzaamheden gedaan zijn. Bijvoorbeeld wanneer je een afvoer niet goed aansluit en er enkele dagen later lekkage ontstaat. Of wanneer je klanten ziek worden van de maaltijd die je serveerde. Het kan ook gebeuren dat je klant zich verwondt aan de verpakking van jouw product en je aansprakelijk stelt. Afhankelijk van de aard van je werkzaamheden, sluit je best een bijpassende verzekering voor aansprakelijkheid na levering af.

BA objectieve aansprakelijkheid brand en ontploffing

Voer je je bedrijfsactiviteiten uit in een ruimte die toegankelijk is voor het publiek? Dan ben je in bepaalde gevallen verplicht je te verzekeren voor je burgerlijke aansprakelijkheid in geval van brand of ontploffing. Bij schade zal deze dekking de slachtoffers vergoeden zonder dat zij jouw fout moeten bewijzen.

De wetgever stelde een lijst op van activiteiten die zich hiervoor verplicht moeten verzekeren. Denk hierbij aan winkels, kantoren, restaurants en cafés, ziekenhuizen en sportzalen. Liantis gaat voor jou na of je deze dekking moet onderschrijven.

Opgepast: sommige gemeentebesturen geven pas toelating om je pand professioneel te gebruiken of te openen als je kan aantonen dat je een dekking objectieve aansprakelijkheid hebt afgesloten.

Beroepsaansprakelijkheid

Een andere verzekering is de beroepsaansprakelijkheid. Deze verzekering dekt de schade ontstaan uit 'intellectuele fouten' zoals een rekenfout van de accountant of architect, een verkeerd juridisch advies of een medische fout van een arts. Een verzekering beroepsaansprakelijkheid is wettelijk of deontologisch verplicht voor een aantal beroepen  en is vooral bestemd voor dienstverlenende, vrije beroepen. Denk aan artsen, notarissen, software-ontwikkelaars, accountants, taxateurs, belastingadviseurs, architecten, ingenieurs, psychologen, advocaten, fysiotherapeuten ...

De meeste polissen beroepsaansprakelijkheid verzekeren ook de schade door foute handelingen (zie ook BA uitbating).

Wat kost een verzekering burgerlijke aansprakelijkheid voor zelfstandigen?

Liantis berekent de premie op basis van je bedrijfsactiviteiten, de verzekerde waarborgen en kapitalen, de omvang van je bedrijf en het aantal personeelsleden. Contacteer ons voor een offerte op maat!

Wat kan Liantis voor je doen?

Je wil goed verzekerd zijn, maar wel uitsluitend voor zaken die voor jouw bedrijf van belang zijn. Het samenstellen van een polis die past bij jouw activiteiten is een specialistische klus waarbij Liantis je van a tot z kan adviseren. Meer weten? Klik hieronder meteen op het moment dat jou het best past en we plannen een videogesprek in met één van onze experten.

Advies nodig over een BA voor zelfstandigen? Stel je vragen tijdens een vrijblijvend videogesprek

Wil je graag wat meer informatie over een BA voor zelfstandigen? Goed nieuws: je kan namelijk makkelijk gratis en vrijblijvend advies krijgen over deze verzekering via een videogesprek. Een online gesprek dus via je computer, laptop, tablet of smartphone. Op de plek waar jij dat kiest.

Klik hieronder meteen op het moment dat jou het best past en we plannen een videogesprek in met één van onze experten.