My Liantis

Is jouw onderneming klaar voor telewerk?

De voorbije weken hielden we onze bedrijven draaiende via telewerk. Misschien was het voor jou als werkgever wel de eerste keer dat jouw medewerkers thuis aan de slag gingen. Wellicht heb je ook ondervonden dat de meeste mensen thuis even productief, en zelfs productiever, zijn dan op kantoor. Denk je er aan om telewerk in de toekomst verder toe te passen in je onderneming? Maak dan werk van een telewerkbeleid.

telewerk

Checklist

Wanneer je telewerk blijvend wil implementeren, zijn er een aantal zaken waar je rekening mee moet houden. Kan jij de volgende zaken al afvinken van je to-dolijst?

 • Heb je er aan gedacht om een telewerkpolicy op te maken?
 • Heb je wijzigingen aangebracht aan het arbeidsreglement of heb je een bijlage toegevoegd aan de arbeidsovereenkomst van je werknemers? Hebben zij die bijlage ondertekend?
 • Voorzie je gepast materiaal voor je werknemer zoals bijvoorbeeld een laptop?
 • Heb je afspraken gemaakt rond kostenvergoeding? 
 • Heb je er aan gedacht om je verzekeringsinstelling op de hoogte te brengen over het thuiswerk? Zijn je medewerkers enkel verzekerd tijdens het thuiswerk of ook tijdens verplaatsingen die zij op hun thuiswerkdagen onder de werkuren maken?
 • Laat je de thuiswerkdagen registreren? 
 • Heb je aandacht voor ergonomie bij telewerk?
 • Ben je op de hoogte van de kosten die je als werkgever maakt bij telewerk?
 • Ben je al verzekerd tegen cyberrisico’s? 

Zijn er nog een aantal aspecten onduidelijk voor jou of weet je niet precies hoe je aan zo’n telewerkbeleid begint? Koop dan onze handige toolkit over telewerk aan. De toolkit bevat naast een volledig uitgewerkt voorbeeld van een telewerkpolicy, ook templates om administratief alles in orde te brengen en een leidraad met alle juridische aandachtspunten.

De voordelen van thuiswerk

Thuiswerk kent heel wat voordelen voor jou en je medewerkers. We lijsten de voornaamste voor je op:

 • Je spaart kosten uit zoals de onkostenvergoeding, filekosten …
 • Je medewerkers zijn productiever en meer geconcentreerd
 • Je werknemers hebben een betere work-lifebalance
 • Bedrijven die telewerk aanbieden, kennen gemiddeld 20% minder ziekteverzuim.
 • Je onderneming krijgt er een positiever imago door

Nog niet overtuigd? Onze experten geven je een overzicht van alle voor-en nadelen in onze podcast.

Podcast: thuis- en kantoorwerk

Telewerk: denk aan het belang van een goede ergonomie

Op kantoor zijn je medewerkers voorzien van alle benodigdheden om ergonomisch te werken. Ze hebben een aanpasbare bureaustoel, een afzonderlijk toetsenbord en muis, een extra beeldscherm, misschien zelfs een verstelbare bureautafel … Maar plots werden onze woonkamers, keukens en bureaus massaal omgetoverd tot thuiswerkkantoor. En die waren vaak niet afgestemd op de ergonomische richtlijnen. Wijs je medewerkers daarom op het belang van een goede ergonomie wanneer ze thuiswerken.

Tips van onze experten

Wil je je werknemers advies geven over hoe ze hun werkplek het best inrichten wanneer ze thuis werken? Bezorg hen dan zeker deze video. Onze experten geven in deze korte e-learning tal van praktische tips en richtlijnen om een werkplek zo ergonomisch en aangenaam mogelijk te organiseren.

Wist je dat je als werkgever je medewerkers ook de mogelijkheid kan geven om persoonlijk ergonomisch advies te krijgen over hun thuiswerkplek? Doe je aanvraag op ergonomie@liantis.be en we nemen zo snel mogelijk contact met je op.

Opgelet voor RSI en nek-en schouderklachten

Medewerkers die voornamelijk beeldschermwerk verrichten, lopen risico op RSI en nek-en schouderklachten. Als werkgever kan je preventieve maatregelen nemen en het ziekteverzuim als gevolg van RSI terugdringen. Een van die maatregelen is de (verplichte) risicoanalyse rond beeldschermwerk. Aan de hand van een korte online vragenlijst geven je werknemers meer informatie over hun werkplek. Na afloop krijgen je medewerkers tips om hun (thuis)werkplaats zelf aan te passen én krijg jij meteen alle gegevens uit de enquêtes in een handig overzicht. Zo hou je makkelijk een vinger aan de pols bij al je medewerkers die beeldschermwerk doen.

Naast de risicoanalyse kan je bij Liantis ook terecht voor het implementeren van preventieve maatregelen en opleidingen voor beeldschermwerkers. Je klantenadviseur helpt je hier graag mee verder.

Bescherm je tegen cyberrisico’s

Moest jouw onderneming van de ene dag op de andere overschakelen op thuiswerk? Dan zal je vast ook ondervonden hebben dat je IT-infrastructuur hier misschien niet op voorzien was. Telewerk brengt immers heel wat security-uitdagingen met zich mee. En dat net op een moment dat het risico op cyberaanvallen vrij groot is.

Het is dan ook belangrijk dat je jezelf én je medewerkers hier goed over informeert. Daarnaast kan ook een verzekering tegen cyberrisico’s soelaas brengen. Voor advies kan je steeds terecht bij je klantenadviseur.