Veiligheid op het werk

Als werkgever ben je verplicht te waken over de veiligheid en gezondheid van je werknemers. In deze coronatijden is jouw rol daarin groter dan ooit. Je medewerkers spenderen immers heel wat uren in jouw onderneming en het is dan ook erg belangrijk dat ze zich daar veilig voelen. Hoe pak je dat aan?

handhygiëne

Hoe kan je een veilige werkomgeving creëren?

De ideale werkplek creëert een positieve sfeer, waarin je medewerkers makkelijker het beste van zichzelf kunnen geven. Maar het is vooral ook een veilige én gezonde plek om te werken. Volgens de experten zullen we nog een hele tijd met het coronavirus moeten leven. Daarom werkte de overheid een generieke gids uit om de verspreiding van COVID-19 op het werk tegen te gaan. Die gids kan je als leidraad voor je onderneming hanteren.

Social distancing

Zolang het coronavirus een dreiging vormt, is social distancing de norm. Als bedrijf moet je je aan deze nieuwe werkelijkheid aanpassen door de nodige maatregelen te nemen. Zet je werknemers daarom op kantoor zo ver mogelijk uit elkaar, met een minimum van anderhalve meter. Laat je werknemers desnoods nog een tijd in shiften werken, om zo te grote groepen te vermijden.

(hand)hygiëne

Een goede handhygiëne is cruciaal om de verspreiding van het coronavirus te helpen tegengaan. Daarnaast wordt aangeraden om vaak aangeraakte oppervlakten en gebruiksvoorwerpen minstens dagelijks te reinigen met water en detergent.

Duidelijke richtlijnen

Is jouw personeel voldoende op de hoogte van wat van hen wordt verwacht? Hangen er bijvoorbeeld duidelijke richtlijnen en posters voor een goede handhygiëne op aan alle toegangen?

Informeer je werknemers bovendien ook goed dat ze zelfs bij de lichtste symptomen beter kunnen thuisblijven. Het coronavirus heeft een incubatietijd van drie tot zes dagen, waardoor je dus al besmettelijk bent vóór de typische klachten zoals hoesten en niezen opduiken.

Voer een risicoanalyse uit

Het coronavirus bracht nieuwe risico’s op de werkvloer met zich mee. We raden je dan ook aan om een (nieuwe) risicoanalyse in je onderneming uit te voeren en de bijhorende preventiemaatregelen op te stellen. Zo kunnen je medewerkers veilig werken en kan je hun welzijn en gezondheid garanderen.

Een risicoanalyse uitvoeren, is niet eenvoudig. Daarom kan je je als bedrijf steeds laten bijstaan door je externe dienst voor preventie en bescherming op het werk. Aarzel dus zeker niet om jouw vertrouwde klantenadviseur te contacteren bij vragen of twijfels.

Controle door Toezicht Welzijn op het Werk

De inspectiedienst Toezicht Welzijn op het Werk (TWW) houdt strenge controles op het naleven van de coronamaatregelen zolang die van kracht zijn. Over deze thema’s mag je je in dat geval zeker aan vragen verwachten.

  • Social distancing
  • (Hand-)hygiëne
  • Duidelijke richtlijnen: is jouw personeel voldoende op de hoogte van wat van hen wordt verwacht?
  • Externe bezoekers
  • Zieke medewerkers
  • Aandacht voor psychosociaal welzijn
  • Organisatie van de werkplek

Bereid je goed voor op een controle door Toezicht Welzijn op het Werk met onze handige, gratis checklist.

Wat als je medewerkers angstig zijn?

Ondanks de vele veiligheidsmaatregelen die je in jouw onderneming neemt, zijn er toch nog werknemers die kampen met gevoelens van angst. Hoe ga je daar mee om? De eerste, belangrijke stap is om die angst te erkennen. De voorbije weken waren bijzonder intens en het is dan ook normaal dat sommige medewerkers angstig zijn.

Dat hoeft niet alleen te betekenen dat ze schrik hebben om besmet te raken met het coronavirus. Bij velen komt die angst ook voort uit onzekerheid. “Wat zal de toekomst brengen? Zal ik mijn job de komende maanden nog verder mogen uitoefenen? Ga ik in de toekomst meer digitaal moeten werken? …” Het zijn stuk voor stuk vragen waar  werknemers momenteel mee worstelen.

Ga steeds open de dialoog aan met medewerkers die kampen met gevoelens van angst, luister naar de bezorgdheden en probeer hen gerust te stellen. Heb je het gevoel dat dat niet voldoende is? Laat je dan bijstaan door onze experts.