Een duurzaam mobiliteitsplan op maat: wij helpen je op weg!

De aandacht voor leefmilieu en klimaat wordt steeds groter. Medewerkers verwachten dat je als werkgever energiezuinige vormen van mobiliteit aanbiedt en in de war for talent is dit doorslaggevend. Hoe ontwikkel je een toekomstgericht mobiliteitsplan? En hoe voldoe je aan de eisen van je medewerkers en de overheid? 

vrouw aan het rijden

Wat is duurzame mobiliteit?


Duurzame mobiliteit verwijst naar transportoplossingen die milieuvriendelijk en sociaal verantwoord zijn. Denk daarbij aan het openbaar vervoer, de fiets, een elektrische wagen… Als onderneming draag je via een mobiliteitsplan bij aan schonere lucht, minder verkeersopstoppingen en een betere levenskwaliteit voor iedereen. Het is een essentiële stap richting een duurzamere toekomst

De corona- en energiecrisis hebben ertoe geleid dat de vraag naar alternatieve vormen van mobiliteit is gestegen. Je medewerkers willen een mobiliteitspakket op maat, waarbij duurzaamheid en flexibiliteit ontzettend belangrijk zijn. Wanneer jij als werkgever je medewerkers de keuze geeft om zich op een ecologische manier te verplaatsen, heb je een streepje voor op de arbeidsmarkt.

Kom meer te weten tijdens onze opleiding

Mobiliteitsbudget

In 2019 maakte het mobiliteitsbudget zijn intrede. Het biedt werknemers de mogelijkheid om een bedrijfswagen in te ruilen voor een milieuvriendelijke wagen, zoals een hybride of elektrische wagen of een deelauto, om hun CO2-uitstoot te verminderen. Bovendien kunnen ze ook kiezen voor een pakket aan alternatieve vervoersoplossingen. Denk maar aan een fietslease, een treinabonnement of abonnement op een deelfiets. Op die manier kan een werknemer een keuze maken gebaseerd op zijn persoonlijke situatie en positioneert jouw bedrijf zich als groen mét oog voor het milieu.

Eenmaal het mobiliteitsbudget bepaald en toegekend is, kan de werknemer kiezen hoe die dat bedrag besteedt binnen een wettelijk vastgelegd systeem van drie pijlers:

  1. Binnen pijler 1 kan de werknemer kiezen voor een meer milieuvriendelijke wagen;
  2. De werknemer kan binnen pijler 2 ook kiezen voor duurzame vervoersmiddelen en diensten (fietsen, openbaar vervoer, carpooling);
  3. Ten slotte kan de werknemer in pijler 3 ook kiezen voor een restsaldo in cash.
Stephanie Parrein

INTERVIEW STÉPHANIE PARREIN


Een duurzaam mobiliteitsplan is onmisbaar in je hr-beleid

"Wanneer je als werkgever je mobiliteitsbeleid niet aanpast aan de noden van vandaag, verlies je medewerkers”, benadrukt Stéphanie Parrein, juridisch adviseur bij Liantis. 

Lees hier het volledige interview

Wens je advies op maat? Onze experts begeleiden je graag verder. Denk maar aan:

  • Aanpassingen van je arbeidsreglement of een arbeidsreglement op maat
  • Hr-advies voor concrete hr-vraagstukken
  • Hulp in de war for talent
Krijg advies op maat