’s Nachts of op zondag jongeren inschakelen in de horeca? Hou hier rekening mee

Wil je als werkgever in de horeca ’s nachts of op zon- en feestdagen jonge medewerkers inschakelen? Dan zijn er een aantal zaken waar je rekening mee moet houden. We zetten ze voor jou op een rijtje.

2 minuten leestijd Personeelsbeleid 07 juli 2021

Uitzondering voor de horeca

Nachtarbeid - arbeid tussen 20.00 uur ’s avonds en 6.00 uur ’s ochtends - en arbeid op zon- en feestdagen zijn in principe verboden. Maar in de horeca geldt daar een uitzondering op: meerderjarige studenten en werknemers mogen wel ’s nachts en op zon- en feestdagen werken.

Wat met minderjarigen?

Ook minderjarige studenten en werknemers mogen ’s nachts en op zon- en feestdagen werken, maar in beperkte mate. Je moet ook altijd de Inspectie Toezicht op de Sociale Wetten verwittigen.

  • Jeugdige werknemers mogen één zondag op de twee en op feestdagen werken als je de Inspectie Toezicht op de Sociale Wetten daar minstens vijf dagen op voorhand schriftelijk van op de hoogte brengt.
  • Jeugdige werknemers van minstens zestien jaar mogen tot uiterlijk 23.00 uur werken, op voorwaarde dat ze na het einde van hun werk nog met het openbaar vervoer naar huis kunnen. Kan dat niet, dan moet je als werkgever vervoer naar huis voorzien of de werkelijke kosten ervan terugbetalen. Je moet de Inspectie Toezicht op de Sociale Wetten vooraf ook schriftelijk op de hoogte brengen van de nachtarbeid.

 

Hulp nodig? Je kan een modeldocument om de Inspectie Toezicht op de Sociale Wetten te verwittigen opvragen bij je klantenadviseur.

 

Vergeet niet dat ook minderjarige werknemers die ’s nachts of op zon- en feestdagen werken, recht hebben op de premies voor nachtarbeid en arbeid op zon- en feestdagen.

Extra uren studentenarbeid mogelijk

Zowel minderjarige als meerderjarige studenten kunnen de solidariteitsbijdrage genieten voor alle uren die zij als student werken in het derde kwartaal van dit jaar. Die uren worden niet aangerekend op het contingent van 475 uur.