18,1% van medewerkers en bewoners Vlaamse woonzorgcentra heeft antistoffen tegen corona

In de Vlaamse woonzorgcentra had begin november 18,1% van de bewoners en medewerkers antistoffen (IgG-antilichamen) tegen het coronavirus. Dat blijkt uit een onderzoek van de Universiteit Gent en de externe preventiedienst van Liantis. Dat is beduidend meer dan het percentage in de algemene bevolking (5%).

3 minuten leestijd Persbericht 30 november 2020

Eerste resultaten onderzoek in woonzorgcentra

De UGent en externe preventiedienst Liantis sloegen de handen in elkaar voor dit onderzoek. Tot op vandaag was er geen zicht op de antistoffen bij medewerkers en bewoners van de woonzorgcentra in Vlaanderen. De onderzoekers namen tussen 19 oktober en 13 november bloed af bij 475 medewerkers en 611 bewoners uit 20 Vlaamse woonzorgcentra.

“Eerder gebeurde er al onderzoek naar de antistoffen bij gezondheidswerkers in de Belgische ziekenhuizen, maar dit is het eerste beeld dat we krijgen van de antilichamen tegen SARS-CoV-2 – het virus dat COVID-19 veroorzaakt – bij medewerkers en bewoners in de Vlaamse woonzorgcentra”, aldus professor microbiologie Piet Cools (UGent). “De resultaten weerspiegelen infecties die tot ten laatste twee weken voor de bloedafname plaatsvonden.”

Hoog percentage

Uit het onderzoek bleek dat 18,1% van de bewoners en medewerkers in de woonzorgcentra antistoffen had. Verschil tussen de bewoners (19,8%) en de medewerkers (16,0%) is er amper. “Bijna 1/5de van de medewerkers en bewoners hebben antilichamen. Als je dat vergelijkt met eerder onderzoek, is dit aanzienlijk hoger dan de 8% in de Belgische ziekenhuizen en de 5% bij onze algemene bevolking waarover Sciensano eerder berichtte”, aldus manager research & analytics Tom Geens van Liantis. “De cijfers zijn de weerslag van de ernstige toestand waar onze woonzorgcentra zich tijdens de eerste golf in bevonden. Wat opvalt is dat er grote verschillen zijn tussen de woonzorgcentra, met zelfs uitschieters tot meer dan 50%. Op dit moment wordt er verder onderzocht hoe we deze onderlinge verschillen kunnen verklaren.”

Mede-onderzoeker Stefan Heytens (UGent) merkt op dat dit cijfer nog een onderschatting is van het werkelijk aantal besmettingen omdat het geen rekening houdt met de bewoners die overleden zijn tijdens de eerste golf. “We mogen niet vergeten dat deze cijfers een uiting zijn van veel menselijk leed bij bewoners en hun familie. Hetzelfde geldt voor de medewerkers die tijdens de eerste golf in precaire omstandigheden grote inspanningen hebben moeten leveren”.

Antilichamen

“Het blijft moeilijk om conclusies te koppelen aan het beschermend effect van deze natuurlijke antistoffen. Dit vraagt bijkomend onderzoek. Ook in het licht van de aankomende vaccinatiecampagnes kan het nuttig zijn verder op te volgen hoe deze doelgroep, zowel bewoners als medewerkers van de woonzorgcentra, reageert op het vaccin”, aldus Tom Geens van Liantis. “Het blijft ondertussen erg belangrijk om alle maatregelen goed op te volgen en om – zeker in de omgeving van kwetsbare ouderen – zo voorzichtig mogelijk te zijn.”

 

Voor de pers (niet voor publicatie)

Voor meer informatie kan je terecht bij Martijn Vanhinsberg, woordvoerder Liantis:

Telefoon: 050 47 41 97 (24/7 perslijn)

of e-mailadres: martijn.vanhinsberg@liantis.be