My Liantis

Sociaal statuut 03 augustus 2020

Aanvraag overbruggingsrecht en relance-uitkering voor de zomermaanden: nu ook via My Liantis

Je kan vanaf nu het overbruggingsrecht of de relance-uitkering aanvragen via ons online klantenplatform My Liantis. Hieronder vertellen we je voor welke periodes de aanvragen mogelijk zijn en hoe je de uitkering mogelijk tóch kan verkrijgen bij een eerdere, negatieve beslissing. 

Overbruggingsrecht en relance-uitkering via My Liantis

Je kan vanaf nu via My Liantis het overbruggingsrecht wegens verplichte of vrijwillige sluiting aanvragen voor juli en augustus. Hetzelfde geldt voor het relance-overbruggingsrecht, voor de periode juni tot en met augustus 2020.

Heb jij echter je activiteiten (gedeeltelijk) verplicht onderbroken omdat je afhankelijk bent van bedrijven of sectoren die nog niet mogen heropstarten of opnieuw moeten sluiten (bijvoorbeeld in de provincie Antwerpen)? Dan zal je de overbruggingsuitkering wegens verplichte sluiting pas in de loop van volgende week kunnen aanvragen. Hetzelfde geldt voor alle zelfstandigen die een halve overbruggingsuitkering willen aanvragen.

Hoe worden de aanvragen beoordeeld?

Of je recht hebt op de relance-uitkering of het overbruggingsrecht wegens verplichte sluiting, wordt beslist op basis van de NACE-codes waarmee je activiteiten zijn geregistreerd in de Kruispuntbank van Ondernemingen (KBO). Komen de NACE-codes van jouw activiteiten niet voor op de lijst die de overheid ons heeft bezorgd? Dan zal de aanvraag automatisch worden geweigerd. Op die manier garanderen we een snelle beslissing en vlotte uitbetaling.

Maar de beslissingen op basis van de NACE-codes zijn niet volledig sluitend. Het kan bijgevolg dat je in werkelijkheid toch aan de voorwaarden voldoet, bijvoorbeeld omdat:

  • je KBO-gegevens niet volledig juist zijn;
  • je KBO-gegevens recent wijzigden en de wijziging nog niet zichtbaar is in onze systemen;
  • de situatie niet altijd zwart-wit is. We illustreren aan de hand van een voorbeeld. Chocolatiers waren niet verplicht gesloten op 3 mei 2020. Aangezien de verplichte sluiting van je zaak een van de voorwaarden is voor de toekenning van de relance-uitkering, zal de aanvraag van een chocolatier automatisch worden geweigerd. Maar ben je als chocolatier gevestigd in een erkende toeristische zone en kan je aantonen hoofdzakelijk afhankelijk te zijn van toeristen? Dan heb je tóch recht op de uitkering.

Om na te gaan of jij in aanmerking komt voor de relance-uitkering, kan je op deze webpagina terecht.

Ontvang je een negatieve beslissing, maar heb je op basis van jouw specifieke situatie toch recht op een uitkering? Neem dan zeker contact op met je klantenadviseur. Zo kunnen we de uitkering alsnog toekennen.

Dien nu je aanvraag voor het overbruggingsrecht of de relance-uitkering in!

Aanvraag indienen