Afkoelingsperiode onderwijs kan personeelsproblemen veroorzaken op werkvloer

Hr-dienstengroep Liantis roept werkgevers en werknemers op om nu al in gesprek te gaan over de ‘afkoelingsperiode’ die er vermoedelijk komt de week voor de krokusvakantie. Dan moeten alle middelbare scholieren in Vlaanderen verplicht thuis les volgen. Zelfs als de leerling 17 jaar oud is, kan de ouder vragen om die week tijdelijke werkloosheid te krijgen om een oogje in het zeil te houden. Iets wat de werkgever niet kan weigeren. En dat kan dus voor personeelsproblemen zorgen.

2 minuten leestijd Persbericht 02 februari 2021

Vooral in essentiële sectoren

Morgen komt het Overlegcomité samen om zich te buigen over enkele nieuwe maatregelen. Eén beslissing die er vermoedelijk zeker komt, is de week 'afkoelingsperiode' voor de krokusvakantie. Dan moeten alle leerlingen van het gewoon secundair onderwijs in Vlaanderen afstandsonderwijs volgen.

Mogelijk zullen hierdoor heel wat werknemers kiezen om een oogje in te zeil te houden bij hun kind. “Voor werknemers die telewerken is dat misschien niet zozeer een probleem om het telewerk te combineren met die zorg. Maar dat geldt niet voor iedereen. Denk daarbij maar aan mensen uit essentiële sectoren of medewerkers die zich wel nog naar de werkvloer moeten verplaatsen omdat ze bijvoorbeeld in een bakkerij of een houtverwerkingsbedrijf werken”, verduidelijkt Matthias Debruyckere van het kenniscentrum bij Liantis.

Tijdelijke werkloosheid

Bovendien kunnen werknemers die door het verplicht afstandsonderwijs verlof willen nemen om een kind jonger dan 18 jaar oud op te vangen, nog steeds onvoorwaardelijk een beroep doen op het stelsel van tijdelijke werkloosheid wegens overmacht. De werknemer behoudt daarbij 70% van zijn (geplafonneerd) loon en krijgt nog 5,63 euro bruto extra per werkloosheidsdag.

“Als een werknemer een beroep wil doen op het systeem, moet hij zijn werkgever hiervan op de hoogte brengen. Maar omdat het om een recht gaat, kan de werkgever de vraag niet weigeren”, zegt Matthias Debruyckere. “We weten dat er zich bij de verlenging van de herfstvakantie ook al wat personeelsproblemen stelden en werkgevers vragen hadden.”

Gesprek

Liantis roept daarom zowel werkgevers als werknemers op om in dialoog te treden en nu al samen de best mogelijke oplossing te zoeken. “Werkgevers hebben écht wel begrip voor de situatie van werknemers. Toch zijn er vaak ook andere opties mogelijk, naast de tijdelijke werkloosheid”, aldus Matthias Debruyckere. “Denk daarbij aan het ruilen van shiften met collega’s of tijdelijk met een ander uurrooster werken. Ook tijdelijk deeltijds werken kan eventueel soelaas brengen.”