Afwezigheid door fysieke klachten kost werkgever jaarlijks gemiddeld 3.159 euro per bediende

Uit een bevraging van externe preventiedienst Liantis bij 2.247 werknemers blijkt dat bijna de helft van alle kantoormedewerkers klaagt over lichamelijke problemen door het werk. Het on-ergonomisch zitten bij een bureaujob brengt niet alleen voor de werknemer fysiek ongemak met zich mee, het kost de werkgever ook een pak geld. Werknemers die uitvallen door klachten aan de nek, rug, schouder of handen, zijn gemiddeld 21,5 dagen arbeidsongeschikt en dat kost een werkgever al snel minstens 3.159 euro.

3 minuten leestijd Persbericht 07 juni 2019

Lange arbeidsongeschiktheid

De externe preventiedienst van Liantis bevroeg onder de noemer ‘Health Screen’ 2.247 medewerkers die dagelijks lange tijd achter hun computerscherm doorbrengen. Daaruit blijkt dat bijna de helft van deze bedienden de laatste 12 maanden klachten ondervond ter hoogte van de rug of de polsen, die ze toeschrijven aan hun job. Nekklachten (48,6%) komen het vaakst voor, gevolgd door klachten aan de lage rug (37,3%) en de schouders (33,8%). De top 5 wordt vervolledigd door klachten aan de bovenrug (20,6%) en klachten aan handen en/of polsen (18,5%).

ergonomie

Gemiddeld 5,9% van de werknemers die de afgelopen 12 maanden werkgerelateerde lichamelijke klachten hadden, waren hierdoor arbeidsongeschikt. Lage rugklachten zorgden voor het hoogste percentage arbeidsongeschikheid: 7,4%.

Hoewel dus slechts een kleine minderheid van de werknemers afwezig is door de lichamelijke klachten, is het aantal dagen arbeidsongeschiktheid bij deze werknemers opvallend hoog. Gemiddeld bleven werknemers ruim 3 weken thuis. Klachten aan de schouders leiden zelfs gemiddeld tot 30 dagen arbeidsongeschiktheid.

ergonomie

Hoge kost voor werkgever

Een ziektedag van een bediende kost minstens 146,95 euro voor de werkgever. Die berekening is gebaseerd op een eerder bescheiden bediendeloon van 2.500 euro bruto waarop de werkgever nog RSZ-bijdragen moet betalen.

Dit betekent dat een werknemer die uitvalt bij schouderklachten – en dus gemiddeld 30 dagen afwezig is – de werkgever ruw geschat zeker 4.410 euro bruto kost. Bovendien loopt die kost in werkelijkheid nog op. Zo komen er ook nog extra kosten bij zoals vakantiegeld of de kost om extra medewerkers in te schakelen om de afwezige medewerker te vervangen.



Ergonomie: een belangrijke investering voor minder klachten en minder verzuim

“Het aantal werknemers dat effectief uitvalt, blijft gelukkig vrij beperkt. Maar de kost voor de werkgever loopt wél snel op door het hoog aantal dagen arbeidsongeschiktheid”, vertelt preventieadviseur ergonomie Siel Vervalle van Liantis. “Uit onze analyse kunnen we bovendien besluiten dat er duidelijke verbanden zijn tussen de klachten die medewerkers rapporteren en de ergonomische omstandigheden.”

Zo zien de Liantis-experts duidelijk dat:

  • een goede ondersteuning van de onderrug de kans verlaagt op lage rugklachten;
  • een stoel met een bewegingsmechanisme dat goed ingesteld én goed gebruikt wordt, de kans verlaagt op lage rugklachten;
  • een goede tafelhoogte de kans verlaagt op nek- en schouderklachten;
  • armleuningen die goed ingesteld zijn én goed gebruikt worden, de kans verlagen op schouderklachten.

Liantis onderstreept dan ook het belang van investeren in ergonomie en de werkomgeving: “Het is belangrijk dat werkgevers ergonomie niet zien als een kost, maar wel als een investering die tweemaal winst oplevert. Die draagt niet alleen bij aan het welzijn van de werknemer, maar spaart de werkgever op korte termijn ook veel uit. Zo lijkt een degelijke bureaustoel op het eerste zicht misschien wat duur, maar als je medewerker hierdoor enkele dagen minder afwezig is, kan je dat meer dan terugwinnen. Natuurlijk is het ook belangrijk dat de werknemer zelf zijn stoel zo goed mogelijk instelt. Het is dus een gedeelde verantwoordelijkheid”, besluit Siel Vervalle van Liantis