Tools & resources
Start vandaag nog als zelfstandige via het online ondernemingsloket van Liantis
Heb je er altijd al van gedroomd je eigen zaak te starten? Ontdek onze gratis startersreeks.
Sluit je vandaag nog aan bij het Sociaal Verzekeringsfonds
Sluit je vandaag nog aan bij het sociaal Verzekeringsfonds
Ready, set, go!
Zoek snel de NACE-cijfercode op van de activiteiten die je als ondernemer uitoefent.
Nooit meer een belangrijke deadline missen? Behoud een klare kijk op je hr en administratie met de Liantis kmo-kalender.
Meestgestelde vragen
Een podcast van Liantis voor accountants
Meest gezocht
Bij een ontslag blijft de motivatie voor de job niet altijd even groot, en daar wil de arbeidsdeal met een transitietraject een antwoord op bieden. Ontslagen werknemers krijgen zo de kans om al tijdens hun opzegtermijn bij een andere werkgever aan de slag te gaan.
Een transitietraject biedt werknemers de kans om tijdens hun opzegtermijn aan de slag te gaan bij een andere werkgever, officieel de “werkgever-gebruiker”. Een uitzendbureau of gewestelijke openbare dienst voor arbeidsbemiddeling zorgt daarbij voor de bemiddeling.
Als je een werknemer ontslaat, kan je zo’n transitietraject aanbieden aan de werknemer in kwestie, maar ook de ontslagen werknemer kan er een aanvragen. Je bent evenwel niet verplicht om dit aan te bieden, en ook werknemers zijn niet verplicht om dit aan te vragen of te aanvaarden.
De voorwaarden en de duur van een transitietraject of terbeschikkingstelling liggen vast in een geschrift dat de vier betrokken partijen (werkgever, werknemer, werkgever-gebruiker, uitzendbureau of gewestelijke openbare dienst voor arbeidsbemiddeling) vooraf ondertekenen.
Tijdens de terbeschikkingstelling betaal je als oorspronkelijke werkgever het loon, dat geldig is voor de functie bij de nieuwe werkgever, verder uit. Als het nieuwe loon lager is dan het lopende loon, dan betaal je als werkgever minstens het lopende loon. De nieuwe werkgever moet wel voor een stuk de loonlasten van de werkgever compenseren tijdens de looptijd van het transitietraject.
Zowel de betrokken werknemer als de nieuwe werkgever kunnen het transitietraject vroegtijdig beëindigen door middel van een opzegging. Ook als oorspronkelijke werkgever krijg je een kennisgeving.
De werknemer heeft ook de mogelijkheid tot tegenopzegging, met onmiddellijke ingang, als de werkgever-gebruiker vervroegd beëindigt. Stopt het traject vroegtijdig, dan keert de werknemer terug naar de oorspronkelijke werkgever om daar de rest van de opzegtermijn te presteren.
Na afloop van het transitietraject heeft de werkgever-gebruiker de verplichting om een arbeidsovereenkomst van onbepaalde duur aan te bieden. Gebeurt dat niet, dan zal de nieuwe werkgever een compensatie moeten betalen aan de werknemer.
De werknemer bouwt anciënniteit op vanaf de start van het traject. Als een van de partijen de arbeidsovereenkomst van onbepaalde duur wil beëindigen, zullen ze dus ook rekening moeten houden met de opgebouwde anciënniteit tijdens het transitietraject.
Voor het recht op loopbaanonderbreking, tijdskrediet en thematische verloven behoudt de werknemer de volledige anciënniteit van bij de oorspronkelijke werkgever.
Relevante artikels
Personeelsbeleid 20 juni 2022
Na negen maanden en drie onderhandelingsrondes heeft de regering op vrijdag 17 juni 2022 een akkoord bereikt over de zogenoemde arbeidsdeal. Het wetsontwerp kan nu worden voorgelegd in de Kamer maar heeft wel nog een weg af te leggen vooraleer de wet definitief in werking kan treden. De maatregelen uit deze deal zouden ons land tegen 2030 een werkzaamheidsgraad van 80% moeten opleveren.
Personeelsbeleid 02 januari 2023
Een nieuwe regeling voor medewerkers uit de digitale platformeconomie moet misbruik en schijnzelfstandigheid in de sector tegengaan. Voortaan geldt er een weerlegbaar vermoeden van werknemerschap en krijgen ook zelfstandige medewerkers een arbeidsongevallenverzekering.