Tools & resources
Start vandaag nog als zelfstandige via het online ondernemingsloket van Liantis
Sluit je vandaag nog aan bij het Sociaal Verzekeringsfonds
Sluit je vandaag nog aan bij het sociaal Verzekeringsfonds
Ready, set, go!
Zoek snel de NACE-cijfercode op van de activiteiten die je als ondernemer uitoefent.
Een podcast van Liantis voor accountants
Meest gezocht
Elke werknemer krijgt een individueel recht op opleiding. Het gaat om minstens vier dagen in 2023 en vijf vanaf 2024. Daarnaast moet elk bedrijf met minstens 20 werknemers elk jaar een opleidingsplan voorleggen aan de ondernemingsraad of vakbondsafvaardiging. Dat plan moet een lijst bevatten met opleidingen en de nodige aandacht besteden aan risicogroepen. Deze nieuwe regelgeving treedt in werking op 1 september 2022. Een overzicht.
Het huidige gemiddelde opleidingsrecht van vijf dagen, toegekend door de wet werkbaar wendbaar werk, wordt omgevormd naar een individueel opleidingsrecht van vijf dagen per jaar per voltijdse werknemer tegen 2024. In 2023 geldt er een minimum van vier dagen per jaar per voltijdse werknemer.
Voor werknemers die deeltijds werken en/of van wie de arbeidsovereenkomst niet het volledige kalenderjaar dekt, wordt het aantal opleidingsdagen bepaald.
De sector waartoe je behoort legt het opleidingsrecht concreet vast in een cao. Doen de sociale partners dit niet, dan moet je het opleidingsrecht zelf vastleggen via de opmaak van een individuele opleidingsrekening. Die opleidingsrekening is een formulier en bevat een aantal verplichte vermeldingen:
Bewaar dit formulier (op papier of digitaal) in het persoonlijk dossier van de werknemer.
Bedrijven die minstens 20 werknemers tewerkstellen, moeten minstens één keer per jaar een opleidingsplan opstellen. Dat plan moet je als werkgever voor advies voorleggen aan de ondernemingsraad of de vakbondsafvaardiging of bij gebrek hieraan, aan de werknemers zelf, en dit telkens tegen uiterlijk 31 maart. Deze regeling treedt in werking op 1 september 2022.
Relevante artikels
Personeelsbeleid 02 januari 2023
Een nieuwe regeling voor medewerkers uit de digitale platformeconomie moet misbruik en schijnzelfstandigheid in de sector tegengaan. Voortaan geldt er een weerlegbaar vermoeden van werknemerschap en krijgen ook zelfstandige medewerkers een arbeidsongevallenverzekering.
Personeelsbeleid 01 augustus 2022
Bij een ontslag blijft de motivatie voor de job niet altijd even groot, en daar biedt de arbeidsdeal een antwoord op in de vorm van een transitietraject. Ontslagen werknemers krijgen zo de kans om al tijdens hun opzegtermijn bij een andere werkgever aan de slag te gaan.