Tools & resources
Start vandaag nog als zelfstandige via het online ondernemingsloket van Liantis
Heb je er altijd al van gedroomd je eigen zaak te starten? Ontdek onze gratis startersreeks.
Sluit je vandaag nog aan bij het Sociaal Verzekeringsfonds
Sluit je vandaag nog aan bij het sociaal Verzekeringsfonds
Ready, set, go!
Zoek snel de NACE-cijfercode op van de activiteiten die je als ondernemer uitoefent.
Nooit meer een belangrijke deadline missen? Behoud een klare kijk op je hr en administratie met de Liantis kmo-kalender.
Meestgestelde vragen
Een podcast van Liantis voor accountants
Meest gezocht
De regering wil de voordelige belastingregeling voor auteursrechten hervormen, om zo terug te keren naar het oorspronkelijke doel ervan, namelijk een gunstig fiscaal regime voor onregelmatige en wisselvallige inkomsten uit artistieke activiteiten. Maar wat betekent dat nu concreet? We zetten de belangrijkste wijzigingen voor jou op een rij.
Vergoedingen voor auteursrechten maken nu vaak onderdeel uit van het verloningspakket, dankzij het bestaande fiscale gunstregime. Tot een maximumbedrag van 70.220 euro (aanslagjaar 2024) worden ze namelijk belast als roerende inkomsten en zijn ze dus onderworpen aan de roerende voorheffing van 15%, na toepassing van het voordelige kostenforfait. Boven dat plafond worden auteursrechten beschouwd als beroepsinkomsten, die worden belast volgens het algemene progressieve tarief.
Het gunstige regime diende in de eerste plaats voor onregelmatige en wisselvallige inkomsten uit artistieke activiteiten, en dat is waar de regering met deze hervorming opnieuw naartoe wil. Het toepassingsgebied van deze uitzonderlijke fiscale maatregel wordt dan ook strikt beperkt. Daarnaast komen er ook nieuwe inkomstengrenzen en een overgangsmaatregel van één jaar. De vergoeding zal voortaan niet meer onderworpen zijn aan sociale zekerheidsbijdragen.
Deze hervormde maatregel trad op 1 januari 2023 in werking.
Het fiscaal gunstregime zal er alleen nog zijn voor werken van letterkunde of kunst of voor de openbare uitvoeringen en opvoeringen van uitvoerende kunstenaars. Uitvoerders moeten voortaan ook een ‘kunstwerkattest’ bezitten. Heb je er geen, dan moet je rechten op het werk overdragen of in licentie geven aan een derde en moet het werk “aan het publiek worden meegedeeld”. Het moet dus toegankelijk zijn voor een onbepaald aantal potentiële kijkers of lezers. Nergens worden bepaalde sectoren of beroepen uitgesloten.
Het gunstig systeem van inhouding van roerende voorheffing wordt voortgezet. Het plafond van 70.220 euro (aanslagjaar 2024) wordt dwingend. Boven dat plafond worden de inkomsten belast zoals beroepsinkomsten. Voortaan moet je ook onderstaande grenzen naleven om de vergoeding nog als een roerend inkomen te kunnen beschouwen.
Deze absolute grens moet eerst afgetoetst worden met het jaarlijks gemiddelde bruto-inkomen uit auteursrechten die je in de vier inkomstenjaren voorafgaand aan het betrokken inkomstenjaar ontvangt, en dit mag niet meer dan 70.220 euro (aanslagjaar 2024) bedragen. Is dat wel het geval, dan worden ze als beroepsinkomsten belast. Let wel: met de inkomsten uit auteursrechten uit het aanvangsjaar of opstartjaar wordt geen rekening gehouden.
Blijft het jaarlijks gemiddelde bruto-inkomen uit auteursrechten onder deze absolute grens, dan volgt de controle over het percentage aan inkomsten uit auteursrechten. Deze mogen niet meer bedragen dan een percentage van alle ontvangen vergoedingen (met inbegrip van de vergoeding voor auteursrechten). Dat percentage is degressief:
Wordt dit percentage overschreden? Dan wordt het overschrijdende gedeelte ook als beroepsinkomen belast.
We verduidelijken dit hieronder even met een voorbeeld. Op de vergoeding auteursrechten 2023 is het kostenforfait al fictief toegepast.
Het oude fiscale regime blijft in 2023 van toepassing als je:
Daarbij gelden wel de volgende beperkingen:
Ook de nieuwe grenzen moeten nageleefd worden, met name, de vergelijking met het gemiddelde van de vier voorafgaande jaren en de beperking in functie van het totale inkomen in 2023.
Het nieuwe fiscale regime geldt vanaf het inkomstenjaar 2024.
De vergoeding voor auteursrechten, zoals bepaald in het hervormde fiscale statuut, is niet langer onderworpen aan sociale zekerheidsbijdragen als de volgende voorwaarden van toepassing zijn:
Als het bedrag groter is dan 30% van de som, dan wordt alleen het bedrag dat de 30% van deze som overschrijdt, beschouwd als loon en dus onderworpen aan sociale zekerheidsbijdragen.
Bijkomend is er voortaan een verbod op loonconversie. Toch bestaat er nog een afwijkingsmogelijkheid voor het belastbaar jaar 2022, en kan in het geval van loonconversie deze vergoeding alsnog RSZ-vrij worden toegekend wanneer je aan volgende voorwaarden voldoet:
Er bestaat zelfs een mogelijkheid tot regularisatie van deze vergoedingen voor de jaren 2018, 2019, 2020, 2021 en 2022. Werkgevers die in het verleden nalieten om de vergoeding voor auteursrechten aan te geven bij de RSZ, kunnen deze vergoedingen nu vóór 30 juni 2023 alsnog aangeven en laten regulariseren. Zo wordt een mogelijk RSZ-onderzoek van het verleden vermeden. Meer gedetailleerde info volgt later.
Deze bepalingen traden op 1 januari 2023 in werking.
Bestaande rulings mogen in principe niet verder toegepast worden, tenzij de voorwaarden ervan overeenstemmen met het nieuwe toepassingsgebied en de nieuwe voorwaarden en grenzen.