Bedrijfswagen zwaarder belast vanaf 1 januari 2022
In het Belgisch Staatsblad werd de nieuwe referentie-CO2-uitstoot gepubliceerd. Deze nieuwe coëfficiënt, is nodig voor de berekening van het voordeel alle aard van de bedrijfswagen. Door een stijging ervan, zal een werknemer meer belastingen moeten betalen op het voordeel van zijn bedrijfswagen.
Bedrijfswagen = voordeel alle aard
De werknemer die een wagen ter beschikking krijgt van zijn werkgever, heeft een voordeel alle aard. Hierop moet men belastingen betalen. Doordat de waarde van het voordeel niet zo eenvoudig te bepalen is, zorgt de fiscale administratie voor een formule waarmee men dit voordeel op een forfaitaire wijze kan bepalen.
De cataloguswaarde van de wagen en het CO2-percentage zijn de twee bepalende factoren. Het CO2-percentage bepaalt men dan weer aan de hand van de werkelijke uitstoot van de wagen en de referentie-CO2-uitstoot.
De referentie-CO2-uitstoot
Elke jaar legt de regering de referentie-CO2-uitstoot vast. Dit is de gemiddelde CO2-uitstoot op van de voertuigen bedoeld in artikel 65 die als nieuw zijn ingeschreven. Wanneer deze lager ligt dan het jaar voordien, dan worden de bedrijfswagens zwaarder belast. Hun CO2-uitstoot blijft immers gelijk en met een dalende referentie-uitstoot leidt dat tot een hoger forfaitair geraamd voordeel.
Toekomst bedrijfswagen
Afgezien van deze jaarlijkse verandering, verscheen op 3 december de Wet houdende fiscale en sociale vergroening van de mobiliteit van 25 november 2021 in het Belgisch Staatsblad. Deze wet verplicht de werkgever na te denken over zijn toekomstig wagenpark en het beleid van de bedrijfswagen. Wat daar allemaal in staat, kan je hier lezen.