Tools & resources
Start vandaag nog als zelfstandige via het online ondernemingsloket van Liantis
Heb je er altijd al van gedroomd je eigen zaak te starten? Ontdek onze gratis startersreeks.
Sluit je vandaag nog aan bij het Sociaal Verzekeringsfonds
Sluit je vandaag nog aan bij het sociaal Verzekeringsfonds
Ready, set, go!
Zoek snel de NACE-cijfercode op van de activiteiten die je als ondernemer uitoefent.
Nooit meer een belangrijke deadline missen? Behoud een klare kijk op je hr en administratie met de Liantis kmo-kalender.
Een podcast van Liantis voor accountants
Meest gezocht
In de eerste 9 maanden van dit jaar hebben Belgische werknemers nog maar 64,5% van hun wettelijk verlof opgenomen. Dat blijkt uit een analyse van hr-dienstengroep Liantis bij meer dan 221.000 medewerkers. “Wettelijke vakantiedagen kan je niet overzetten, tenzij in uitzonderlijke omstandigheden, dus goed inplannen de komende weken is belangrijk als je niet voor verrassingen wil komen te staan als werknemer of als werkgever”, aldus Matthias Debruyckere van Liantis.
De meeste voltijdse werknemers in ons land hebben jaarlijks recht op vier weken betaalde vakantie. Dat is het wettelijk verlof. Uit een analyse van hr-dienstengroep Liantis bij 221.151 medewerkers blijkt dat ze in de eerste 9 maanden van 2024 gemiddeld 64,5% van deze wettelijke vakantie opgenomen hebben. Gemiddeld hebben ze dus nog een derde openstaan om in de laatste drie maanden van dit jaar op te nemen.
Volgens Liantis zijn er verschillende mogelijke verklaringen. “We horen dat er altijd mensen zijn die verlof sparen voor zogenaamde ‘noodgevallen’. Denk maar aan de opvang voor een ziek kind. Een andere reden is omdat het te druk is op het werk om momenteel verlof op te nemen. Maar een laatste reden is natuurlijk wel dat het momenteel slecht weer is en mensen hun verlof dan toch liever opnemen op een mooie dag”, aldus Debruyckere.
Liantis roept werkgevers wel op om over de resterende vakantiedagen in gesprek te gaan met hun personeel. Want als iedereen zijn wettelijk verlof - dat niet naar een volgend jaar mag worden meegenomen tenzij bij uitzonderlijke omstandigheden - blijft opsparen zal op het einde van het jaar plots iedereen tegelijkertijd vakantie willen nemen. “Een werkgever mag een verlofaanvraag weigeren, maar moet er ook op toezien dat alle wettelijke dagen opgenomen worden”, zegt juridisch expert Matthias Debruyckere van Liantis. “Natuurlijk hebben we nog de herfst- en de kerstvakantie die eraan zitten te komen maar dus ook daar belangrijk dat er goede afspraken zijn binnen het bedrijf zodat de continuïteit niet in het gedrang komt.”
Sinds dit jaar – en dat is nieuw – kunnen medewerkers hun wettelijke vakantie bij overmacht toch overdragen. Dat kan alleen als het absoluut onmogelijk is. “Op die manier kunnen wettelijke vakantiedagen van dit jaar nog tot en met 31 december 2026 opgenomen worden. Maar natuurlijk moet het wel effectief om iets uitzonderlijk gaan. De wet heeft het over een (arbeids)ongeval, (beroeps)ziekte, moederschapsrust, borstvoedingsverlof, vaderschaps- of geboorteverlof, of adoptie-, pleegzorg- en pleegouderverlof. Iemand die bijvoorbeeld afwezig is door de geboorte van een kindje, kan wettelijke vakantiedagen overzetten en later opnemen.”
Niet onbelangrijk: het gaat hier nog maar alleen over de wettelijke vakantie. “Er zijn ook nog andere vakantiestelsels waar heel wat medewerkers recht op hebben. Of ze kiezen voor extra vakantiedagen via hun cafetariaplan. Het voordeel is dat veel van deze extralegale vakantiedagen vaak wél overdraagbaar zijn tot het volgende jaar”, besluit Debruyckere.