My Liantis

Ondernemen 17 januari 2019

De brexit: wat met het zogenaamde EORI-nummer?

Het Britse parlement stemde op 15 januari tegen de brexitdeal. Hierdoor komt er mogelijk een ‘harde brexit,’ en dat heeft meteen gevolgen voor ondernemers die handel drijven met het Verenigd Koninkrijk. Zij zorgen nu al beter voor een EORI-nummer om douaneproblemen te vermijden.

Brexit

Na een referendum in 2016 koos het Verenigd Koninkrijk ervoor om uit de Europese Unie te stappen. De laatste twee jaar onderhandelden de Britse premier Theresa May en de Europese handelaars fel over een brexitdeal. Maar op 15 januari 2019 stemde het Britse parlement deze deal weg.

Hierdoor is het mogelijk dat er een brexit komt zonder deal, een ‘harde brexit’. Een optie die heel wat waarnemers – ook in ons land – met lede ogen tegemoet zien. Wanneer het Verenigd Koninkrijk inderdaad uit de Europese Unie stapt op 29 maart, dan moeten ondernemers die handel drijven met dit land plots aan een aantal extra formaliteiten voldoen.

EORI-nummer

Wanneer ondernemers import- of exportactiviteiten uitoefenen met landen die geen lid zijn van de Europese Unie, dan hebben ze een EORI-nummer nodig. Dit nummer dient als identificatie voor alle douanediensten binnen de Europese Unie. 

Heeft de ondernemer dit EORI-nummer niet aangevraagd, dan zal hij douaneproblemen ondervinden bij import- en exportactiviteiten buiten de Europese Unie. Als het Verenigd Koninkrijk dus op 29 maart 2019 uit de EU stapt, zullen alle ondernemers die handel drijven met het VK vanaf dat moment een EORI-nummer nodig hebben.

Goed voorbereid

Er zijn 20.000 vennootschappen aangeschreven die automatisch een EORI-nummer kregen. Het gaat om vennootschappen die zaken deden met het VK in 2017. Zij moeten wel nog steeds hun contactgegevens doorgeven en aangeven of ze alle coördinatiegegevens bij de douanediensten willen laten opnemen of niet.

Wie wel nog een EORI-nummer nodig heeft en alles meteen in orde wil brengen, kan hiervoor bij Liantis terecht. 

Liantis volgt het nieuws rond de brexit op de voet en informeert je meteen over zaken die belangrijk zijn voor jou als ondernemer. Wil je nog meer lezen over de brexit en wat dat voor jou als ondernemer betekent? Neem dan zeker ook een kijkje op de website van de FOD Economie.