My Liantis

Sociaal statuut 06 april 2021

Verplichte sluiting of afhankelijk van een verplicht gesloten sector? Dit betekent het voor het overbruggingsrecht

Om de heropflakkering van het coronavirus aan te pakken, moet de overheid soms drastische maatregelen nemen. Een aantal activiteiten zijn al sinds de start van de coronacrisis verboden, maar afhankelijk van de situatie worden de maatregelen telkens bijgestuurd. Ook de lokale overheden kunnen bijkomende maatregelen treffen.

Verplichte sluiting = overbruggingsrecht

Is jouw activiteit of een deel van jouw activiteiten volgens een ministerieel besluit of door een lokale sluitingsmaatregel verboden, dan ben je rechtstreeks verplicht te sluiten. Voor elke maand met minstens één dag verplichte sluiting heb je recht op de overbruggingsuitkering.

Zelfstandigen die volgens het ministerieel besluit niet verplicht moeten sluiten maar die toch sterke hinder ondervinden omdat hun activiteiten hoofdzakelijk afhankelijk zijn van rechtstreeks verplicht gesloten sectoren, hebben ook recht op een overbruggingsuitkering. Meer informatie vind je op onze webpagina over het crisis-overbruggingsrecht.

Hieronder zetten we nog even op een rijtje welke sectoren voor de toekenning van het overbruggingsrecht rechtstreeks verplicht gesloten zijn en welke ondernemingen als afhankelijk van verplicht gesloten sectoren worden beschouwd. Sommige sectoren komen niet meer in aanmerking voor het crisis-overbruggingsrecht omdat ze hun activiteiten terug mogen opstarten. Deze sectoren komen verder onderaan aan bod.

Sectoren die sinds het begin van de crisis als rechtstreeks verplicht gesloten worden beschouwd

 1. De evenementen- en cultuursector in de ruime zin: artiesten, muzikanten, zelfstandigen die infrastructuur uitbaten (feestzalen, discotheken, dancings, theaters …) en cultuur- en evenementenorganisatoren. Het gaat zowel om private als publieke feesten, concerten, optredens, teambuildings en bedrijfsfeesten …
 2. Kermissen en markten: zelfstandigen die op markten, kermissen, rommelmarkten, brocantemarkten, kerstmarkten, winterdorpen … staan. Marktkramers worden enkel nog als verplicht gesloten beschouwd als zij geen enkele van de aan hen toegewezen staanplaatsen effectief mogen benutten.
 3. Nachtwinkels en shishabars.

Sectoren die sinds 19 oktober 2020 rechtstreeks verplicht gesloten zijn

 1. Horecazaken, feestzalen, discotheken en dancings. Afhalen en bezorgen van maaltijden en niet-alcoholische dranken is toegestaan.

  Volgende horecazaken zijn niet rechtstreeks verplicht gesloten, maar kunnen wel als afhankelijk van een verplicht gesloten sector worden beschouwd:

  1. Hotels en andere verblijfsaccommodaties, ook wanneer hun restaurant of bar normaal publiek toegankelijk is maar nu moet sluiten.
  2. Horecazaken waar je ook in normale tijden niet ter plaatse kan consumeren (bv. een frituur waar je enkel kan afhalen).
  3. Horecazaken in de transitzone van de luchthaven.
  4. Grootkeukens.
 2. Wellnesscentra met jacuzzi’s, stoomcabines en hamams, behalve wanneer ze enkel bedoeld zijn voor privaat gebruik. (Let op: sinds 29 oktober 2020 zijn ook de private wellnesscentra gesloten.)
 3. Omwille van de vele reisbeperkingen die gelden, worden reisbureaus ook als verplicht gesloten beschouwd.

Sectoren die sinds 23 oktober 2020 rechtstreeks verplicht gesloten zijn

 1. Pretparken en dierentuinen en zaken die er in concessie worden uitgebaat (horecazaak, conferentiezaal …).
 2. De sportsector:
  1. Zelfstandigen actief in de amateursport voor volwassenen.
  2. Bij professionele wedstrijden is publiek verboden.
  3. In Duitstalig België is sinds 24 oktober 2020 alle indoorsportinfrastructuur gesloten (fitnesscentra, zwembaden …). 
  4. In Brussel en Wallonië is sinds 26 oktober 2020 alle indoorsportinfrastructuur (fitnesscentra, zwembaden …) gesloten. Alle wedstrijden en trainingen (-13 uitgezonderd) zijn opgeschort. Door de strikte beperkingen beschouwen we ook outdoorinfrastructuur als verplicht gesloten bij de beoordeling van aanvragen crisis-overbruggingsrecht.
 3. In Brussel zijn sinds 26 oktober 2020 alle sport-, cultuur- en vrijetijdsinfrastructuur (binnen en buiten) verplicht gesloten.

Sectoren die sinds 29 oktober 2020 rechtstreeks verplicht gesloten zijn

 1. Casino’s en wedkantoren.
 2. Wellnesscentra met jacuzzi’s, stoomcabines en hamams, ook wanneer ze enkel bedoeld zijn voor privaat gebruik (de publieke zijn al sinds 19 oktober 2020 verplicht gesloten).
 3. Binnenspeeltuinen, indoorsportinfrastructuur (behalve voor kinderen tot en met 12 jaar), bowlingzalen, musea en theaters, cinema’s en andere indoor cultuur- of vrijetijdsinfrastructuur.
 4. Sportinfrastructuur buiten, behalve voor individuele sportbeoefening.

Sectoren die sinds 2 november 2020 rechtstreeks verplicht gesloten zijn

 1. Alle niet-essentiële winkels (afhaling en bezorging zijn toegestaan). Essentiële winkels zijn:
  1. Voedingswinkels, supermarkten en winkels met een aanbod verzorgings- en hygiëneproducten.
  2. Nachtwinkels (door de beperkte openingsuren worden ze voor het crisis-overbruggingsrecht sinds het begin van de crisis toch als verplicht gesloten beschouwd).
  3. Apothekers en winkels voor medische hulpmiddelen.
  4. Kranten- en boekenwinkels en winkels die schrijfgerei en papierwaren verkopen.
  5. Dierenvoedingswinkels, tuincentra, bloemen- en plantenwinkels en doe-het-zelfzaken.
  6. Brei- en naaiwinkels.
  7. Tankstations.
  8. Telecomwinkels, behalve wanneer enkel accessoires worden verkocht.
  9. Groothandelszaken.
 2. Marktkramers die niet-essentiële producten aanbieden (overeenkomstig de lijst met essentiële winkels hierboven).
 3. Niet-medische contactberoepen, zoals kappers, schoonheidsspecialisten, pedicure en manicure, tattooshops, wellnesscentra, massagesalons …
 4. Huis-aan-huisverkoop.
 5. Vanaf 3 november 2020: vakantie- en bungalowparken en campings. Daar zijn enkel eigenaars nog welkom.

Wanneer de lokale of provinciale overheid bijkomende sluitingsverplichtingen oplegt, word je ook als verplicht gesloten beschouwd.

Zelfstandigen afhankelijk van verplicht gesloten sectoren

Veel zelfstandigen worden onrechtstreeks getroffen door de sluitingsmaatregelen, omdat ze afhankelijk zijn van een van de verplicht gesloten sectoren. Je wordt als afhankelijk van een gesloten sector beschouwd als je minstens 60% van je activiteit uit die sector haalt. Enkele voorbeelden zijn:

 • Horeca, discotheken, feestzalen: brouwers, drankenhandelaars, groothandelaars in voedingsproducten (al dan niet bereid), taxichauffeurs die zich op het nachtleven of de horeca richten, beveiliging, geluids- en beeldtechnici …
 • Toeristische sector: hotels, essentiële winkels op de luchthaven, horecazaken in de transitzone van de luchthaven, wasserijen en schoonmaakbedrijven die in onderaanneming werken van hotels, groothandelaars in voedingsproducten, autocarbedrijven, reisbegeleiders, stadgidsen, …
 • Evenementensector: huwelijksfotografen, traiteurs, foodtrucks, brouwers, gespecialiseerd taxivervoer zoals limousines, geluids- en beeldtechnici …
 • Sportsector: beveiligingsdiensten, traiteurs …
 • Pretparken, dierenparken en dierentuinen: horecazaken en hotels buiten het domein die in grote mate afhankelijk zijn van deze parken, traiteurs, technici …

Let op: om beschouwd te worden als afhankelijk van een verplicht gesloten sector, moet je kunnen aantonen dat je in hoofdzaak afhankelijk bent van die sector. Een drankenhandelaar of brouwer die hoofdzakelijk aan particulieren levert, kan dus niet worden beschouwd als afhankelijk. Zijn collega die zich daarentegen op de horecasector richt wél.

Welke sectoren mochten opnieuw opstarten?

Met mondjesmaat werd onze economie terug opengesteld na de tweede lockdown die in oktober vorig jaar startte. Hieronder geven we een overzicht van de sectoren die opnieuw mochten opstarten.

1 december 2020

 • Bepaalde onderdelen van de sport- en recreatiesector: de zwembaden, musea, bibliotheken, spelotheken en mediatheken, …
 • Alle winkels/handelszaken (ook de ‘niet-essentiële’ winkels)
 • Niet-essentiële dienstverleners (enkel dienstverlening in de zaak zelf of in openbare ruimte mag opnieuw, niet-essentiële dienstverlening aan huis is nog steeds verboden).
 • Marktkramers

8 februari 2021

 • Vakantie- en bungalowparken en campings zijn niet langer verplicht gesloten, maar kunnen eventueel nog op steun rekenen als ze afhankelijk zijn van een verplicht gesloten sector (toerisme). De gemeenschappelijke faciliteiten blijven in elk geval gesloten.

13 februari 2021

 • Kappers mogen heropenen, maar knippen aan huis bleef verboden tot en met 7 maart 2021. 
 • Dierentuinen heropenen de deuren. Bezoekers zijn wel enkel toegelaten in het buitengedeelte.

1 maart 2021

 • Andere niet-medische contactberoepen zoals massagesalons, schoonheidssalons, kappers, barbiers, nagelsalons, tatoeage- en piercingsalons, esthetische pedicure en bemande zonnecentra heropenen de deuren.

8 maart 2021

 • Kappers-aan-huis kunnen opnieuw bij de klant thuis knippen.
 • Ambulante verkopers van voedingsmiddelen (denk maar aan ijskarretjes en foodtrucks)  mogen opnieuw rondrijden. Deur-aan-deurverkoop blijft net als thuisverkoop verboden.
 • Privésauna’s mogen open voor gebruik door personen die onder hetzelfde dak wonen. Andere diensten voor persoonlijke verzorging, zoals wellnesscentra, hammams, jacuzzi's, stoomcabines, publieke sauna's en onbemande zonnebanken, blijven voorlopig gesloten.
 • Fotografen kunnen in hun studio opnieuw meerdere klanten tegelijk ontvangen die onder hetzelfde dak wonen.

Doorgaans kan je ook na je heropening blijven rekenen op steun

Opnieuw verplicht gesloten sinds 27 maart 2021

 • Na een korte periode van heropening, moeten niet-medische contactberoepen (zoals kappers, schoonheidsspecialisten, niet-medische pedicure en manicure, tattooshops, massagesalons …) tot en met zondag 25 april 2021 opnieuw sluiten om een de derde coronagolf de kop in te drukken.
 • Niet-essentiële winkels blijven open op afspraak en mogen maar een beperkt aantal klanten tegelijk ontvangen. Let op, dit betekent niet dat je automatisch recht hebt op het dubbel overbruggingsrecht. Lees er hier meer over.

De volgende winkels worden als 'essentieel' beschouwd, en hoeven dus niet op afspraak te werken:

 • voedingswinkels (vb. ook wijnwinkels, chocolatiers …) en dierenvoedingswinkels
 • nachtwinkels
 • winkels voor verzorgings- en hygiëneproducten (vb. drogisterijen, parfumwinkels ...)
 • de gespecialiseerde winkels met babyartikelen (vb. winkels met geboortelijsten …)
 • apotheken
 • kranten- en boekenwinkels
 • tankstations en leveranciers van brandstoffen
 • telecomwinkels
 • de winkels voor medische hulpmiddelen (brillen, hoorapparaten, bandagisten, thuiszorgwinkel ...)
 • doe-het-zelfzaken: zowel de winkels met een algemeen als met een gespecialiseerd assortiment vallen hieronder, dus ook een verfwinkel, laminaatwinkel, tegelwinkel ...
 • tuincentra en boomkwekerijen
 • bloemen- en plantenwinkels
 • gespecialiseerde detailhandelszaken die kledingstoffen, breigarens, handwerken en/of fournituren verkopen
 • winkels voor papier- en schrijfwaren

 

Wat met beperkingen door social distancing en beslissingen van het crisiscentrum?

Beperkingen of sluitingen van ondernemingen die enkel en alleen het gevolg zijn van de regels rond social distancing geven géén recht op de overbruggingsuitkering.

Ook de beperkingen opgelegd door het crisiscentrum kunnen niet als rechtstreekse verplichte sluitingen worden beschouwd. Moet je vandaag op afspraak werken, het aantal klanten beperken of vroeger sluiten? Dan heb je niet automatisch recht op de overbruggingsuitkering wegens verplichte sluiting. Mogelijk kom je wel in aanmerking voor het crisis-overbruggingsrecht wegens omzetdaling, als je omzet door de coronamaatregelen met minstens 40% is gedaald.

Onderbrekingen uit eigen beweging

Verbiedt het ministerieel besluit of de lokale overheid jouw activiteit niet rechtstreeks en ben je ook niet afhankelijk van een verplicht gesloten sector ? Ga dan eerst na of je in aanmerking komt voor het crisis-overbruggingsrecht wegens omzetdaling. Dat is een optie voor wie zijn omzet met minstens 40% ziet dalen door de coronacrisis. Kom je er niet voor in aanmerking, maar moet je je activiteiten toch voor minstens zeven opeenvolgende kalenderdagen onderbreken in een bepaalde maand, dan kan je mogelijk terugvallen op het ‘gewone’ overbruggingsrecht. Wie zijn activiteit moet onderbreken omdat hij in quarantaine moet of moet instaan voor de opvang van zijn kind(eren), kan rekenen op een specifieke oplossing.