Coronacrisis: verstrengde maatregelen voor de horeca

Om de heropflakkering van het coronavirus tegen te gaan, voerde de federale regering enkele nieuwe maatregelen in voor de horeca.

2 minuten leestijd Ondernemen 15 oktober 2020

Verplichte sluiting na 23.00 uur

Alle drankgelegenheden moeten vanaf vrijdag 9 oktober 2020 een maand lang ten laatste om 23.00 uur de deuren sluiten. Restaurants mogen in principe tot 1.00 uur openblijven, al moeten ook zij in bepaalde steden vroeger sluiten.

Het onderscheid wordt als volgt gemaakt: Restaurants beschikken over een toelating 1.1 van het Federaal Agentschap voor de Veiligheid van de Voedselketen (FAVV). Is die toelating er niet, dan moet de zaak om 23.00 uur dicht.

Als restaurant- of caféuitbater, kan je nog steeds rekenen op steun in de vorm van het relance-overbruggingsrecht.

Let er als werkgever zeker op dat je de uurroosters voor de komende maand aanpast wanneer je medewerkers doorgaans tot na 23.00 uur werken en laat de nieuwe uurroosters ook opnemen in het arbeidsreglement. Je Liantis-klantenadviseur kan je hierbij helpen.

Volledige sluitingsplicht in Brussel

In het Brussels Hoofdstedelijk Gewest geldt vanaf 8 oktober 2020 een volledige sluitingsplicht van een maand voor alle drankgelegenheden (inclusief feestzalen).

Zelfstandige ondernemers zullen daar kunnen rekenen op het crisis-overbruggingsrecht wegens verplichte sluiting (aanvragen zijn pas mogelijk vanaf 23 oktober 2020). 

De Brusselse regering kondigt bovendien een specifieke premie aan van 3.000 euro en de Brusselse gemeenten voorzien elk apart nog bijkomende premies. De Stad Brussel bijvoorbeeld verleent een bijkomende premie van 2.000 euro aan nachtclubs, bars en cafés die vanaf 8 oktober 2020 gedurende een maand moeten sluiten. Ga dus bij je gemeente na of ze een bijkomende premie voor jou voorziet.

Langere crisismaatregelen voor de horeca?

De zelfstandigenorganisaties, waaronder UNIZO, hebben alleszins al een voorstel geformuleerd om de crisismaatregelen te verlengen en te hervormen. Horeca Vlaanderen roept op tot extra steun, naast de maatregelen rond het crisis-overbruggingsrecht en de relance-uitkering. Zodra er meer nieuws over is, brengen we je ook hiervan op de hoogte.

Relevante artikels

Lees zeker ook ...