My Liantis

25 maart 2020

Het coronavirus en mijn hospitalisatieverzekering

Veel mensen stellen zich concrete vragen rond hun hospitalisatieverzekering en de impact van het coronavirus. Wat als je in het buitenland opgenomen wordt met een coronabesmetting bijvoorbeeld, of wat als je geplande ziekenhuisopname door de coronamaatregelen uitgesteld wordt?

Wat als ik opgenomen word in een Belgisch ziekenhuis omdat ik besmet ben met het coronavirus?

Je hoeft je alvast geen zorgen te maken over de terugbetaling van de medische kosten van jouw hospitalisatie. Er is geen verschil tussen een ziekenhuisopname voor een coronabesmetting of voor een andere reden (ziekte of ongeval).

Als jouw hospitalisatieverzekering ook de terugbetaling van de ambulante kosten voor en na de hospitalisatie voorziet, dan zullen ook de gemaakte medische kosten in die periode terugbetaald worden.

Belangrijk: de regering heeft beslist om een coronatest die gebeurt in het kader van de behandeling van de ziekte, volledig terug te betalen.

Wat als ik opgenomen word in een ziekenhuis in het buitenland?

De meeste hospitalisatieverzekeringen komen ook tussen in de kosten bij een ziekenhuisopname in het buitenland. Als dit in jouw polis zo voorzien is, dan zal je ook een tussenkomst krijgen voor de gemaakte medische kosten. Ook hier wordt geen onderscheid gemaakt tussen een coronabesmetting of een andere ziekte of ongeval.

Belangrijk: als je gerepatrieerd kan worden naar een Belgisch ziekenhuis, dan gebeurt dit in samenspraak tussen de behandelend geneesheer in het buitenland en jouw arts in België. Niet elke hospitalisatieverzekering voorziet een terugbetaling van de repatriëring. De repatriëring kan echter wel vergoed worden wanneer je een reisbijstandsverzekering afsloot. Beschik je niet over een waarborg voor repatriëring? Dan moet je de repatriëringskosten zelf dragen.

Wat als ik besmet ben met het coronavirus maar niet naar het ziekenhuis hoef?

In dit geval verblijf je thuis of op een andere locatie in quarantaine. Omdat je niet gehospitaliseerd bent, komt jouw hospitalisatieverzekering niet tussen in de medische kosten die je zou hebben.

Sloot je echter een ambulante kostenverzekering af, dan zullen de medische kosten die je hebt in het kader van de behandeling wel vergoed worden.

Belangrijk: als je jouw huisarts belt omdat je symptomen hebt van een coronabesmetting, dan moet je voor deze telefonische raadpleging geen opleg betalen.

Wat als mijn geplande ziekenhuisopname niet doorgaat omwille van de coronamaatregelen?

Behandelingen in het ziekenhuis die niet dringend zijn, worden momenteel uitgesteld. Het kan natuurlijk wel zijn dat je al medische kosten hebt gemaakt in de periode voor de hospitalisatie. Omdat deze periode van ambulante medische kosten verder weg staat van een nieuwe opnamedatum, stellen veel mensen zich de vraag of deze kosten wel terugbetaald worden. Gelukkig wel!

De meeste verzekeraars beslisten immers om voor uitgestelde hospitalisaties, gedurende de volledige periode van ambulante kosten voorafgaand aan de werkelijke hospitalisatiedatum, de medische kosten te vergoeden. Deze medische kosten moeten natuurlijk wel in verband staan met de reden van de opname.

TIP Breng de verzekeraar nu al op de hoogte mocht je al ambulante medische kosten hebben voor een ziekenhuisopname die uitgesteld is.

Ongewone tijden

Bijzondere tijden vragen om bijzondere tussenkomsten. Wees je er echter altijd van bewust dat de verzekeringsvoorwaarden ongewijzigd blijven en mogelijk tijdelijk uitgebreid worden. Als je twijfelt, kan je het best contact opnemen met je verzekeringsmakelaar.