Coronavirus: op welke steunmaatregelen kan je als ondernemer rekenen?

4 minuten leestijd 15 maart 2020

1. Tijdelijke werkloosheid

Als je werknemer vastzit op zijn bestemming, of na terugkeer onmiddellijk in quarantaine wordt geplaatst, dan kan je gebruik maken van het stelsel van tijdelijke werkloosheid wegens overmacht.

Raakt je onderneming economisch en financieel in de problemen door het coronavirus, bijvoorbeeld door een scherpe daling in het aantal klanten en/of bestellingen, of door een gebrek aan grondstoffen? Dan kan je een beroep doen op het systeem van tijdelijke werkloosheid wegens economische redenen. Als je ook bedienden om economische redenen op tijdelijke werkloosheid wil zetten, dan moet je wel eerst worden erkend als een onderneming in moeilijkheden op basis van het coronavirus.

Voor meer informatie hierover kan je bij de RVA terecht.

2. Uitkeringen tijdelijke werkloosheid gestegen

De uitkeringen voor tijdelijke werkloosheid, zoals we ze hierboven vermelden, worden de komende drie maanden verhoogd van 65 procent (met een maximum van 2.754,76 euro per maand) naar 70 procent van het loon van de werknemer. Zo kunnen de werknemers rekenen op een hoger inkomen. Dit moet het inkomensverlies voor de getroffen werknemers beperken.

3. Sociale bijdragen tijdelijk verlagen

De eerste maatregel die je kan nemen, is je sociale bijdragen verlagen. Dat kan je makkelijk zelf regelen via My Liantis of via je klantenadviseur van Liantis sociaalverzekeringsfonds.

4. Betalingsuitstel of vrijstelling voor sociale bijdragen

Gaat het om een significante inkomstendaling en kom je in financiële problemen? Dan kan je een betalingsuitstel vragen voor welbepaalde voorlopige sociale bijdragen. Ook kan je een vrijstelling van sociale bijdragen aanvragen bij de RSVZ (Rijksinstituut voor de Sociale Verzekering der Zelfstandigen).

5. Gespreide betaling bedrijfsvoorheffing

Net zoals hierboven, is het ook bij de bedrijfsvoorheffing mogelijk om de stortingen te spreiden. Bovendien zal je hier dus geen boetes voor krijgen. Ook hier moet je wel kunnen aantonen dat je deze maatregel neemt omdat je hinder ondervindt door het coronavirus. Je kan dit aanvragen via het formulier van de FOD Financiën dat je per mail of per brief aan het Regionaal Invorderingscentrum (RIC) bezorgt dat bevoegd is in jouw situatie. Je kan dit doen op het ogenblik dat je een aanslagbiljet ontvangt.

6. Overbruggingsrecht voor zelfstandigen

Als je voor langere tijd je beroepsactiviteiten niet kan uitvoeren, bestaat er een uitkering overbruggingsrecht voor zelfstandigen. Zodra een wetswijziging is goedgekeurd, zal je al na zeven dagen onderbreking van je activiteiten recht hebben op deze uitkering. Je kan deze uitkering hoogstwaarschijnlijk met de aangekondigde Vlaamse hinderpremie voor verplichte sluiting combineren (zie hieronder).

Door de wetswijziging zou je na 7 dagen onderbreking van je activiteiten recht hebben op een uitkering van 322,92 euro. Het bedrag evolueert als volgt:

  • 645,85 euro bij een onderbreking van minstens 14 dagen.
  • 968,77 euro bij een onderbreking van minstens 21 dagen.
  • 1.291,69 euro bij een onderbreking van minstens 28 dagen.

We verwachten bijkomende maatregelen van de overheid. Vandaag moet je bijvoorbeeld al vier kwartalen zelfstandige zijn, voordat je recht hebt op het overbruggingsrecht. We verwachten dat die voorwaarde verdwijnt. We informeren je zo snel mogelijk.

7. Hinderpremie van de Vlaamse overheid voor verplichte sluitingen

Om de impact van de sluiting voor een deel te compenseren, voorziet de Vlaamse regering een premie voor ondernemers en zelfstandigen.

  • Bij volledige sluiting: de getroffen ondernemers krijgen een eenmalige premie van 4.000 euro en als ze na 21 dagen hun zaak nog moeten sluiten een vergoeding van 160 euro per dag.
  • Bij sluiting in het weekend: de getroffen ondernemers krijgen een eenmalige premie van 2.000 euro en als ze na 21 dagen hun zaak nog moeten sluiten, krijgen ze een vergoeding van 160 euro per dag.
  • Restaurants en frituren die overschakelen op afhaal: de getroffen ondernemers krijgen een eenmalige premie van 4.000 euro en na 21 dagen een dagelijkse vergoeding van 160 euro.

Pas vanaf maandag 16 maart komt er meer duidelijkheid van de Vlaamse overheid over de manier waarop je de premie moet aanvragen. Op de website van de VLAIO kan je wel al je e-mailadres achterlaten zodat je meteen de juiste informatie krijgt als deze beschikbaar is.

Relevante artikels

Lees zeker ook ...