Coronavirus: wat kan ik doen als preventieadviseur?

Werk je als preventieadviseur en zit je met vragen over wat jij kan doen om medewerkers te beschermen tegen het coronavirus? Wij bieden een antwoord op jouw meest gestelde vragen.

4 minuten leestijd Welzijn op het werk 17 maart 2020

1. Wat als een medewerker besmet is met het coronavirus?

Wanneer een medewerker besmet is met de COVID-19-infectie, zal hij via de huisarts of het ziekenhuis de nodige verzorging en instructies krijgen. 

Welke maatregelen kan jij treffen voor collega’s?

Collega’s van de zieke werknemer mogen aan het werk blijven, tenzij ze zelf ziektesymptomen krijgen. Nauwe contacten worden niet meer getest of in afzondering geplaatst. 

Collega’s van een zieke werknemer moeten wel veertien dagen waakzaam blijven voor mogelijke symptomen (hoesten, zich grieperig voelen, koorts, ademhalingsmoeilijkheden). We adviseren om minstens twee keer per dag zelf de lichaamstemperatuur te meten.

Wat als een van de collega’s ook ziek wordt?

Als een van de collega’s toch ziek zou worden, moet hij thuisblijven en telefonisch contact opnemen met de huisarts. De huisarts zal dan via een telefonisch consult bepalen wat er verder moet gebeuren en sowieso een ziekteattest geven voor zeven dagen.

 

2. Wat als een medewerker zwanger is?

Tot nu zijn er geen wetenschappelijke aanwijzingen dat zwangere vrouwen meer risico lopen om ziek te worden door het coronavirus. Bovendien zou er ook geen risico zijn op een ernstiger verloop van de ziekte, of een risico om het virus door te geven aan de ongeboren baby.

We raden zwangere vrouwen natuurlijk wel aan om de gebruikelijke hand- en hoesthygiëne toe te passen.

Mogen zwangere vrouwen aan het werk blijven?

Ja, zwangere vrouwen kunnen gewoon blijven werken. In de meeste gevallen wordt de normale procedure rond moederschapsbescherming toegepast. Zwangere vrouwen met zorgcontacten worden (na overleg met de werkgever, hr-afdeling, interne preventiedienst, CPBW) het best niet tewerkgesteld op hoog-risicoafdelingen en werkposten. 

Wat met zwangere vrouwen die gezondheidsklachten hebben?

Zwangere vrouwen met klachten (hoest, koorts, ademhalingsproblemen of een bewezen coronavirusbesmetting) blijven thuis. Als een zwangere vrouw om een andere reden (ziekte of complicatie bij de zwangerschap) niet kan werken, evalueert de huisarts of de gynaecoloog of de werkneemster effectief arbeidsgeschikt is.

We volgen hierbij de richtlijnen van Sciensano (Belgisch Instituut voor de Gezondheid).

3. Welke bijkomende maatregelen moet ik nemen voor risicowerknemers?

Risicowerknemers zijn werknemers met volgende aandoeningen:

Alle personen ouder dan achttien jaar met een van onderliggende aandoeningen die een verhoogd risico hebben om geïnfecteerd te raken en/of grotere kans hebben op ernstiger beloop:

  • afwijkingen en functiestoornissen van de luchtwegen en longen;
  • chronische hartaandoeningen;
  • arteriële hypertensie;
  • diabetes mellitus;
  • ernstige nieraandoeningen die leiden tot dialyse of niertransplantatie;
  • verminderde weerstand tegen infecties door medicatie voor auto-immuunziekten, na orgaantransplantatie, bij hematologische aandoeningen, bij aangeboren of op latere leeftijd ontstane afweerstoornissen waarvoor behandeling nodig is, of bij chemotherapie en/of bestraling bij kankerpatiënten;
  • met een hiv-infectie in overleg met de hiv-behandelaar

Risicowerknemers zonder zorgcontacten

Deze werknemers kunnen aan het werk blijven wanneer ze geen ziektesymptomen hebben, en de regels rond hand-, hoest- en nieshygiëne en ‘social distancing’ kunnen respecteren. Indien dat niet mogelijk is (o.a. baliewerk zonder fysieke barrière en met veel klantencontact, onbeschermd nauw klantencontact, kassawerk …) raden wij aan om de werkgever een andere werkpost te geven, waarbij social distancing wel mogelijk is. Of om hem een tijdelijke werkstop op te leggen.

Risicowerknemers en zwangere vrouwen met zorgcontacten

In deze groep gaat het om onder andere artsen, verpleegkundigen, personeel in een rusthuis en paramedische beroepen (zoals ambulanciers, respiratoire kinesisten …) mét contact met risicogroepen én die zelf een bepaalde chronische aandoening hebben. Als voorzorgsmaatregel nemen we ook zwangere zorgverstrekkers in deze groep op.

Risicowerknemers met zorgcontacten en zwangere werknemers worden (na overleg met de werkgever, hr-afdeling, interne preventiedienst of CPBW) het best niet tewerkgesteld op hoog-risicoafdelingen en werkposten. 

  • Elke afdeling waar aërosol-genererende procedures, zoals tracheale intubatie, niet-invasieve ventilatie, tracheotomie, cardiopulmonale reanimatie, handmatige ventilatie vóór intubatie en bronchoscopie wordt uitgevoerd.
  • Elke afdeling met nauw zorgcontact met bevestigde of verdachte COVID-19-patiënten, zoals Intensieve Zorgen, Afdeling Longziekten, Isolatie COVID-19-patiënten, Spoedgevallen, Triage COVID-19-patiënten.
  • Laboranten met contact met mogelijk besmet materiaal (longaspiraat, stalen bovenste luchtwegen …).

In eerste instantie is werkpostmutatie op zijn plaats. Alle zorgende handen gaan immers nodig zijn de komende tijd ook voor patiënten die om andere redenen dan het coronavirus zorg nodig hebben.

Voor de andere werkposten volstaan op dit ogenblik de klassieke preventieve maatregelen voor risicowerknemers en zwangere vrouwen met zorgcontacten. 

4. Mag je als werkgever een preventieve lichaamstemperatuurcontrole op het werk uitvoeren?

Deze maatregel wordt niet aangeraden door de WHO. Medisch gezien is het ook geen nuttige test. Koorts kan immers met koortswerende middelen ook worden gemaskeerd. Daarnaast is het wellicht mogelijk dat mensen zonder koorts ook het coronavirus kunnen doorgeven. Dat werd ook zo bevestigd door het Vlaams Agentschap Zorg en Gezondheid. Daarnaast vergt het uitvoeren van zo’n test een enorme grote organisatorische inspanning, die weinig effect heeft en een vals gevoel van veiligheid geeft.

Bovendien is er ook geen juridische basis om preventieve lichaamstemperatuurmetingen verplicht op te leggen aan de werknemers. 

Relevante artikels

Lees zeker ook ...