My Liantis

Welzijn op het werk 31 januari 2020

Coronavirus zaait paniek

Het Coronavirus maakt dodelijke slachtoffers in China en zorgt voor paniek in de rest van de wereld. Ook Belgische ondernemingen die handel drijven met China, maken zich zorgen. Hoewel het risico voor ons land tot nu toe vrij beperkt is, kan het voor de betrokken werkgevers geen kwaad om enkele preventieve maatregelen te nemen.

Waakzaamheid bij handelsreizigers

Stuur je af en toe werknemers naar China en twijfel je of dit vandaag wel aangewezen is? Check dan zeker het reisadvies van Buitenlandse Zaken. Voorlopig raadt de overheid expliciet af om naar de provincie Hubei (met hoofdstad Wuhan, waar het virus uitbrak) te reizen. Bovendien wordt landgenoten aangeraden om niet-essentiële reizen naar de andere Chinese provincies (uitgezonderd Hong Kong) uit te stellen. Hou tot slot rekening met extra controles op luchthavens en met het feit dat veel toeristische attracties dicht blijven.

Handelsreizigers die terugkeren en ziek worden

Tussen het ogenblik van besmetting en het uitbreken van de symptomen zit een incubatietijd van 1 tot 14 dagen. De patiënt heeft koorts (38°C of meer) en kampt met kortademigheid. De uitbraak van het virus valt ongelukkig samen met de jaarlijkse griepepidemie. Dit zorgt voor veel verwarring en onterechte paniek.

Huisarts als eerste aanspreekpunt

Wie ziek wordt en pas teruggekeerd is uit China, meldt zich best bij de huisarts. Liefst niet in de wachtzaal of op de spoedafdeling van het ziekenhuis, dit om een mogelijke verspreiding van het virus te vermijden. De huisarts kan via een longfoto of een staalname verdere stappen zetten.

Pakjes uit China

Wie pakjes of goederen ontvangt uit China, hoeft zich geen zorgen te maken. Voorlopig wijst alles erop dat besmetting enkel plaatsvindt van mens tot mens, en dit via de luchtwegen. De kans dat het virus doorgegeven wordt via een pakje is heel klein tot zelfs onbestaande.

Preventieve maatregelen

Paniek is dus zeker niet aan de orde. Toch kan je als werkgever enkele preventieve maatregelen nemen. Je werknemers bijvoorbeeld wijzen op het belang van een goede hygiëne. Regelmatig handen wassen, oppassen bij hoesten of niezen … Dergelijke eenvoudige tips zijn trouwens nuttig in de strijd tegen allerlei virussen en bacteriën.

Meer info?

De overheid heeft een informatieve website online gezet waar je terecht kan met vragen omtrent het Coronavirus.