De IBO: win-win voor zowel werkgever als werkzoekende

3 minuten leestijd Personeelsbeleid 15 november 2011

België is één van de landen met de hoogste loonkosten in Europa en in de wereld. Dat heeft ook zijn gevolgen voor de investeringen in ons land. Meer nog dan de kosten schrikt de complexiteit van ons loonstelsel verschillende bedrijven af. Er zijn in België echter heel wat overheidsmaatregelen, zoals de Individuele Beroepsopleiding in de Onderneming (IBO), die de tewerkstelling willen bevorderen.

Welke voordelen biedt een IBO?

De Individuele Beroepsopleiding in de Onderneming (IBO) is een opleiding waarbij een werkzoekende op de werkvloer training en begeleiding krijgt. Werkgevers kunnen namelijk werkzoekenden in hun bedrijf opleiden tegen financieel gunstige voorwaarden. Tijdens de opleiding, die één tot zes maanden kan duren, wordt de cursist begeleid door de onderneming en door de VDAB. De IBO-consulent van de VDAB bepaalt mee de duurtijd van de IBO, die afhankelijk is van de opleidingsnood.

Wat zijn de voordelen van deze tewerkstellingsmaatregel?

  • Als werkgever betaalt u tijdens deze opleidingsperiode geen loon en RSZ, enkel een productiviteitspremie.
  • Een win-win situatie, zowel voor u als voor de werkzoekende. De werkgever kan gemotiveerde sollicitanten opleidingskansen bieden om extra kennis te verwerven, zonder te diep in de portefeuille te moeten tasten. De werkzoekende kan zich dan weer omscholen tot een nieuw beroep dat hij graag wil uitoefenen.
  • U kan uw moeilijke vacatures makkelijker invullen dankzij deze tewerkstellingsmaatregel.
  • Het is ook mogelijk om de persoon een externe opleiding te laten volgen tijdens deze periode als dit past in het kader van het aanleren van het beroep.

Komen alle sollicitanten in aanmerking om deze overeenkomst aan te gaan?

Nee, er zijn enkele voorwaarden aan gekoppeld.

De kandidaat:

  • moet ingeschreven zijn als niet-werkende werkzoekende bij VDAB. 
  • mag zijn vorige job niet hebben opgezegd om met een IBO te starten.
  • mag niet eerder voor hetzelfde bedrijf hebben gewerkt. Uitzondering: 14 dagen op uitzendbasis onmiddellijk voor de start van de IBO.

Wat zijn de verplichtingen na de IBO-overeenkomst?

De werkgever geeft de kandidaat na een geslaagde inwerkperiode een contract van onbepaalde duur. Dit engagement gaat hij reeds aan vanaf de start van een IBO-overeenkomst. De werkgever moet de voormalige IBO'er minstens gedurende eenzelfde duur als de IBO zelf in dienst houden. Bij problemen tijdens de IBO-periode is het belangrijk om de IBO-consulent van de VDAB te contacteren, die dan zal bemiddelen.

Meer informatie leest u op www.vdab.be/ibo.

Wist u dat?

Deze tewerkstellingsmaatregel heel populair is in o.a. de informaticasector, omwille van de snelle evolutie in deze sector en de vaak onvoldoende kennis van een sollicitant.

Indien uw sollicitant al enkele jaren succesvol gewerkt heeft en de juiste attitudes en motivatie aan de dag legt: waarom eens niet kiezen voor een IBO?



Bij Liantis hebben wij de juiste expertise in huis om u bij te staan met uw rekruteringsopdracht of om u te helpen met uw HR-beleid.

Een medewerker via IBO in dienst nemen? Liantis ondersteunt je bij de rekrutering en administratie!

Contacteer ons