Deze sectoren hebben weer automatisch recht op een overbruggingsuitkering

Op 29 juli 2020 verstrengde de regering de maatregelen in de strijd tegen het coronavirus. Daarnaast nam de provincie Antwerpen bijkomende maatregelen. Dat betekent dat er vandaag opnieuw meer zelfstandigen zijn die verplicht hun deuren sloten of niet kunnen werken. Zij hebben vanaf juli opnieuw automatisch recht op het crisis-overbruggingsrecht.

3 minuten leestijd Ondernemen 10 augustus 2020

Welke zelfstandigen?

Zelfstandigen die minstens één dag verplicht zijn gesloten, hebben recht op het crisis-overbruggingsrecht, zonder bijkomende voorwaarden.

Na de versoepelingen van 1 juli 2020, moesten alleen nog de uitbaters van dancings en discotheken, welnesscentra met jacuzzi's, stoomcabines en hamams verplicht sluiten. Dat gold trouwens niet wanneer de jacuzzi’s, stoomcabines en hamams alleen privé werden verhuurd.

Maar sinds 29 juli 2020 zijn ook de zelfstandigen die actief zijn in een van de volgende sectoren opnieuw verplicht om te sluiten:

  • De eventsector (in de brede zin) en zelfstandige artiesten

Dat komt omdat evenementen, feesten en culturele en sportieve activiteiten met meer dan 100 (binnen) of 200 (buiten) personen verboden zijn en de bubbelregels werden verstrengd.



Voorbeeld: lever je als traiteur ook aan feesten of evenementen, organiseer je trouwfeesten …? Dan is een deel van jouw activiteiten verboden, waardoor je recht hebt op de overbruggingsuitkering.

  • Foorkramers

Ook als het gaat om kramen die voeding en drank aanbieden, want burgemeesters annuleren overal in ons land kermissen en evenementen.

  • Nachtwinkels en shishabars

Aangezien zij enkel mogen openen tussen 18:00 uur en 22:00 uur, worden ze als gedeeltelijk verplicht gesloten beschouwd.

  • In de provincie Antwerpen: de zelfstandigen actief in de sportsector (beperkt tot ploegsporten en individuele contactsporten). Op 12 augustus 2020 werd het verbod opnieuw opgeheven, maar het overbruggingsrecht verplichte sluiting kan zowel voor juli als augustus nog worden toegekend.
  • In de stad Antwerpen en de randgemeenten met de strengste maatregelen: de fitnesscentra en de zelfstandigen die er werken (op 5 augustus 2020 werd de sluitingsverplichting opnieuw opgeheven, maar het overbruggingsrecht verplichte sluiting kan zowel voor juli als augustus worden toegekend).

Is jouw onderneming afhankelijk van bedrijven of sectoren die verplicht zijn gesloten, dan kan je als toeleverancier ook in aanmerking komen voor het corona-overbruggingsrecht wegens verplichte sluiting.

Wat als je het relance-overbruggingsrecht al aanvroeg?

Voor dezelfde maand kan je niet twee keer een uitkering ontvangen. Je moet dus kiezen tussen het overbruggingsrecht voor verplichte sluiting of als steun bij je heropstart (relance-overbruggingsrecht).

Diende je al een aanvraag in voor het relance-overbruggingsrecht en ontdek je nu dat je in aanmerking komt voor het overbruggingsrecht verplichte sluiting, dan hoef je niets doen. De uitkeringsbedragen zijn namelijk even hoog.

Andere sectoren?

Veel zelfstandigen waren tot minstens 3 mei 2020 verplicht gesloten. Is dat voor jou ook het geval? Dan kom je waarschijnlijk in aanmerking voor het relance-overbruggingsrecht als de steun bij je heropstart, op voorwaarde dat je omzet met 10% daalde. Enkele grote sectoren die ervoor in aanmerking komen, zijn bijvoorbeeld de kleinhandel (behalve voeding) en de horeca.

Op deze webpagina lees je wie in aanmerking komt voor het relance-overbruggingsrecht.

Je komt niet in aanmerking, wat nu?

Wie niet onder de voorgaande situaties valt en nood heeft aan steun als gevolg van de coronacrisis, kan in augustus toch nog van het overbruggingsrecht genieten wanneer hij zijn activiteiten minstens zeven opeenvolgende dagen uit eigen beweging onderbreekt. Deze vorm van overbruggingsrecht wordt in september niet meer verlengd.

Ten slotte is het tijdelijk corona-ouderschapsverlof voor zelfstandigen eventueel een optie om alsnog een uitkering te ontvangen. Het corona-ouderschapsverlof werd namelijk verlengd tot 30 september.